ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, koji je gostovao u emisiji N1 na 1.

Govoreći o američkim interesima u regionu, Ji je naveo da SAD želi pomoći zemljama regiona da se približe svome cilju – prosperitetnoj, demokratskoj, stabilnoj i sigurnijoj budućnosti…

„Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regije, posebno za mlade“, poručio je Hojt JI.

Na pitanje koja je crvena linija koju lideri u BiH ne bi smjeli da pređu, odgovorio je :

-„Volio bih da razmišljamo o reformama i promjenama, teškim odlukama pred kojima se nalaze bh. političari kako bi se što više približili ciljevima za koje su se opredijelili. Što se tiče ograničenja za lidere – ta ograničenja postavlja Ustav zemlje i međunarodne norme“, ocijenio je.

Na pitanje kako komentariše izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika u vezi sa „mirnim otcjepljenjem RS-a“, kao i izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će „patriote braniti BiH od svakog pokušaj secesije“, Hojt Brajan Ji je ponovi stav SAD-a da ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet.

„Naše čvrsto uvjerenje je da lideri BiH imaju obavezu poštivati Ustav BiH, kao i da poštuju međunarodne zakone i prava, te da donose odluke koje će unaprijediti interese ove zemlje, naročito u vezi integracija sa ostatkom Evrope.

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet. Ne postoji, vjerujem, interes niti jednog lidera, niti jedne stranke, za nekakvim oblikom nasilja. Tako da je naša poruka liderima – SAD i evropske zemlje žele pomoći ovoj zemlji na putu ka EU integracijama, a sve druge incijative koje mogu odvući BiH od tih integracija – treba ih obeshrabriti“, zaključio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju.

On je odbacio navode pojedinih medija da će biti novi američki ambasador u Makedoniji, te je dodao da je zadovoljan sadašnjim poslom koji obavlja.

„Jako sam ponosan što sam zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i zadovoljan sam ovim što radim. Drago mi je reći da ću još biti tu“, istakao je Ji.

Izvor: N1

Pročitajte

Znate li koja su pravila za prenos lijekova preko granice, šta smijete nositi i uz koje uslove?

Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *