sreda , 21 februar 2024
Home / Republika Srpska / Dodik optimista i priznaje greške

Dodik optimista i priznaje greške

„I mi imamo neku vrstu greške, ali smo prepoznati po tome što imamo odnos prema onome što se zove ideja Republike Srpske, njeno postojanje, život i budućnost“, istakao je sinoć predsjednik Republike Srpske i SNSD Milorad Dodik.

Dodik je rekao da RS ima stabilne institucije i javne finansije, te da može biti jaka ukoliko se svi okupe oko njene „slobode i državnosti“.

„Republika Srpska je stabilna uprkos opstrukcijama koje smo imali od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH jer su odbijali da ispune određene uslove za međunarodne aranžmane kojima je trebalo da bude omogućen novac“, rekao je Dodik i istakao da je u ovom entitetu, zastojem u odlučivanju u institucijama BiH, uskraćeno 782 miliona KM koji bi bili utrošeni za privredu, obrazovanje, izgradnju auto-puteva.

Dodik je sinoć za Televiziju „K-3“ istakao da je Vlada Republike Srpske uspjela da konsoliduje budžet i da RS redovno servisira međunarode obaveze, isplaćuje plate i penzije, te realizuje značajne infrastrukturne projekte.

Govoreći o ugledu ovog bh. entiteta u inostranstvu, Dodik je naglasio da Republika Srpska, uprkos svemu, „živi kao država jer ima teritoriju, narod i vlast“.

„Republika Srpska je uključena u regionalne i globalne procese. To što neko neće da prizna Srpsku kao državu ne znači da ne treba da je živimo na taj način i samo od nas zavisi da li će to jednog dana biti“, kaže Dodik.

On smatra da se svi moraju okupiti oko RS-a, „koja je epicentar svih ideja“.

„Ponosan sam kada odem u inostranstvo i vidim da naši ljudi baštine ogromnu ljubav prema Republici Srpskoj“, dodao je Dodik.

On je rekao da će bruto domaći proizvod i ove godine iznositi 3,5 posto, što je značajno i pokazuje da se dešava određena produkcija, kao i da su ciljevi izgradnja mreže auto-puteva i zdravstvenih ustanova.

Entitetski predsjednik naveo je da „spoljna politika RS-a nije usmjerena na konflikt sa bilo kojom zemljom“.

„Naša spoljna politika nije usmjerena na to da imamo konflikt sa bilo kim ili da se miješamo u nečije unutrašnje stvari. Imamo problem što se međunarodna politika miješa u unutrašnje stvari u BiH i ne mogu biti prihvaćene odluke koje će biti štetne za Srpsku“, istakao je Dodik i dodao da ne želi da sarađuje i ima zvanični sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom „jer je klevetao Republiku Srpsku“.

On je naglasio da Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH.

„Rusija ne podržava skrnavljenje ovog sporazuma i nepravne radnje visokog predstavnika u BiH. Rusija jedina razumije situaciju ovdje i, u tom pogledu, naše politike jesu okrenute prema prijateljima koji žele da na realan način sve ovo prihvate“, kaže Dodik.

On je dodao da je Kina koncipirala značajne infrastukturne projekte na ovim prostorima, u koje želi da uloži znatna novčana sredstva.

„Moramo reagovati na ovu vrstu priče. Prvi projekat kod nas, koji je realizovan sa Kinom, jeste izgradnja Termoelektrane `Stanari`“, rekao je Dodik.

Govoreći o opštim izborima, koji će biti održani naredne godine, Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je“da je snaga partije koju predvodi neprikosnovena, te da je politička utakmica već dijelom završena“.

„I mi imamo neku vrstu greške, ali smo prepoznati po tome što imamo odnos prema onome što se zove ideja Republike Srpske, njeno postojanje, život i budućnost“, istakao je Dodik.Govoreći o opštim izborima, koji će biti održani naredne godine, Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je „da je snaga partije koju predvodi neprikosnovena, te da je politička utakmica već dijelom završena“.

„I mi imamo neku vrstu greške, ali smo prepoznati po tome što imamo odnos prema onome što se zove ideja Republike Srpske, njeno postojanje, život i budućnost“, istakao je Dodik.

Izvor: Srna

Pročitajte

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije RS Siniša Kostrešević u posjeti PU Bijeljine i OJT Bijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan posjetio je danas Policijsku upravu Bijeljina sa direktorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *