ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Kome pripadaju Srbi u OS BiH?

Kome pripadaju Srbi u OS BiH?

Izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne doživljava svojim Srbe u Oružanim snagama BiH izazvala je danas reakcije Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa. Govoreći o Oružanim snagama u BiH, Dodik je, između ostalog, rekao: – Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše.

Za člana Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Dragana Mektića to je skandalozna izjava predsjednika Republike Srpske, koji svojim ne smatra Srbe u Oružanim snagama BiH..

“On (Dodik) ne doživljava Srbe u Oružanim snagama BiH kao svoje, ne doživljava Srbe u pravosudnim institucijama kao svoje, on ne doživljava Srbe u zajedničkim institucijama kao svoje… Poziva ih da ostave kruh i kašiku i da idu na kazan…”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Naveo je da Dodik svojim ne doživljava ni Istočno Sarajevo, jer tamo, kako je kazao, žive neki Srbi koji rade u zajedničkim institucijama.

“Srbi su za njega samo botovi iz SNSD-a”, irekao je Mektić, koji je i ministar bezbjednosti.

On je kazao da je “pri kraju ova vlast u Srpskoj, dodajući da će doću sudnji dan kada će položiti račune za svu opljačkanu imovinu.

Reagujući na Dodikovu izjavu o Srbima u Oružanim snagama BiH, Partija demokratskog progresa je saopštila da se za razliku od vlasti u Srpskoj, oni ponose srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili.

“Stavom da vojnici Oružanih snaga BiH ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara, Dana Republike, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ispunio je silnu želju i Bošnjaka i stranaca koji su prošle godine pokušali na sve načine da ospore ovakav način proslave”, kaže se u saopštenju PDP-a.

Za njih je “strašna i tužna, ali i ponižavajuća i vrlo opasna izjava da – Srbe u Oružanim snagama BiH ne doživljavamo kao naše – i da nam vojska 09. januara ne treba”.

“Prošle godine smo, kada je zbog silnih pritisaka proradio srpski inat, bili ponosni na postrojene vojnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Za razliku od vlasti u Republici Srpskoj, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili”, kaže se u saopštenju i dodaje da se ne smije dozvoliti da vlast u Republici Srpskoj dijeli na poželjne i nepoželjne Srbe.

PDP je pozvao srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, pokažu gordost, dostojanstvo i ponos.

(BN)d Dodik ispunio je silnu želju i Bošnjaka i stranaca koji su prošle godine pokušali na sve načine da ospore ovakav način proslave, tvrde iz PDP-a.

Iz PDP-a kažu da su prošle godine, kada je zbog silnih pritisaka “proradio srpski inat”, bili ponosni na postrojene vojnike Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

“Za razliku od vlasti u Srpskoj, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili”, navode iz PDP-a.

Iz ove stranke su pozvali srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, “pokažu gordost, dostojanstvo i ponos”.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *