ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Republika Srpska / СВИ ЋЕМО НА КРАЈУ ПРЕД СУД“: Отворено писмо генерала Томе Ковача Главном одбору СДС-а

СВИ ЋЕМО НА КРАЈУ ПРЕД СУД“: Отворено писмо генерала Томе Ковача Главном одбору СДС-а

Генерал Полиције Републике Српске Томо Ковач, упутио је отворено писмо Главном одбору СДС-а.

Писмо преносимо у цијелости:

Обраћавам Вам се путем медија, односно одговарам на оптужбе, које су изречене путем Вашег Прес центра и Вашег сајта, јер и нисам сигуран да бих на други начин могао да вас упознам са следећим. И би дан.

Прес конференција, сала СДС-а, декор српских тробојки, са старим логом СДС-а, исти као онај пред рат у БиХ, БН директан пренос, да се човјек најежи од декора.

Излази СДС-ов министар безбједности са српским именом Драган Мектић.

Тема: Одговор на моје свједочење о српским заблудама и издајама.

Очекујем одговоре у име СДС странке која баштини тврдоћу борбе за Републику Српску, чији оснивачи су је и утемељили. Међутим, деси се нешто друго. Зајапурени министар одржа говор о мом лику и дјелу, о српском РТРС-у и његовом главном уреднику.

Гледам и слушам неспретног човјека и следих се у једном тренутку: „Ево га још један је прошао одабрани од Авде Хебиба и младомуслимана“. За оне који не знају, Авдо Хебиб је муслиман Херцеговац, син ратног злочинца, чији су злочини описани у књизи „Нож“.

Био је шеф медицинског диспанзера МУП-а БиХ, кога је Служба државне безбједности, на челу са Душком Згоњанином, документовала да је 90-их година при одабиру кадрова за МУП, способне српске младиће проглашавао неспособним, док је оне са најнижом интелигенцијом по турском ломброзовском систему оцјењивао подобним.

Међутим, људи са таквим степеном интелигенције подобни су за преображај, што је довољно да би био министар из редова босанских Срба. Науче их страни ментори, експерти за разградњу народа и држава, да као телали наричу „Лопови, лопови“, то раја воли да чује.

У рату су сви помало крадуцали, па се многи и препадну, још кад им додаш четничку агресорску прошлост, многи устукну. Но, да не бјежимо и од мог ратног криминала. Унапријед. Крив сам. Због афере „Голфови“, за коју ме пита Ваш босански министар: „Гдје је 2000 голфова“.

Управа за сузбијање криминалитета МУП-а Српске, као тадашњем вд. министру 1993. године, доставила ми је информацију за акцију „Голф“. Било је видљиво, да су већи број тих возила узеле на располагање општине, републички органи, и поједине јединице војске и полиције.

Већи број возила су користили, а један број су продали у Србији, за гориво, храну, као и за плате војсци и полицији. Наравно, неколико стотина су криминалци директно покрали и продали, а неке и директно користили, за којима смо расписали потјерницу.

Поставила се дилема како карактерисати располагање са возилима од стране предсједника општина и кризних штабова и владе. Имао сам избор оптужити све предсједнике кризних штабова узгред СДС-ових представника странака и других руководних командних људи.

Међутим, ја сам прихватио одлуке државних институција, да све што је употребљено у одбрану, а није лично присвојено, не треба кривично гонити. Остало Вам је итекако све познато.

Друга велика оптужба за пекару у Рајловцу, звана „Спринт“, то је крупна и битна ствар. Она је једна од 200 предузећа, које су Срби организовано измјестили послије Дејтона у намјери да себи обезбједе радна мјеста.

Да Вас подсјетим још на измјештање Енергоинвеста, Унионинвеста, Фамоса, Орао, Претис, итд. Фабрике у којима је прије рата радило 100.000 радника, гдје је вриједност опреме била око три милијарде долара. И шта хоћете сада са спином лопови, да ми потурите нешто, између осталог због чега сте ме једним дијелом и смјенили, ако се сјећате већ у децембру 1995. године, када је настало арчење те имовине и када је „Спринт“ пекара пренесена на Соколац, веома организовано.

Чак је та фабрика једно вријеме и радила. Шта је даље било са том фабриком, то Ви најбоље знате и они који несрећног Мектића трасирају у ово спиновање. Држите лопова, неочекујући да ћете добити јасне одговоре, а и питања, и мени и народу.

Шта је са опремама ових силних фабрика. Послије моје смјене, поред крчмљења фабрика, тадашњи људи у влади и МУП-у, заједно са страним обавјештајцима, протјерују Младића у јазбину, да би покупили десетине оклопних возила и друге опреме и лиферују их за Блиски исток, уз надгледање тадашњег СФОР-а или не знам како се већ звао.

У тој силној бахатости, доведоше Републику Српску до српско-српског грађанског рата. Српски МУП се цијепа, странка Вам се цијепа, као и други државни органи. Потпуно идентично као и данас, само што су други актери и што имате иза леђа Босну.

Мектићеви савјетници нису ни тада презали да погазе Крајишнике, Пећанца и Лукача, и да уведу МУП у директне међусобне оружане сукобе, шаљете чету специјалне јединице МУП-а да убију Додика и Биљану. Ја сам их зауставио у Добоју и заклео команданта јединице, који ми се јавио да не диже руку на српске владаре, што се срећом није ни догодило.

У то вријеме, на молбу Гојка Кличковића и Моме Мандића да помјерим полицијске команданте, боравио сам у Бањалуци. Лукач, Бране и остали Крајишници, нарочито специјалци, прихватили су помирење, али кад сам дошао на Пале, до тадашњег руководства, одговорили су да ништа нема од тога, и да ће они Бањалуку освојити.

И зна се како су прошли у Бањалуци и да од тад до данашњег дана Република Српска је политички подјељена уз стално губљење дејтонских надлежности. Ви сте, господо, у СДС-у, усљед стравичног дјеловања међународних представника, прихватили страх, као покретачку идеологију, што води народ као стампедо у провалију.

Ако сте и гледали прије Вашег реаговања, моје свједочење о заблудама и издајама српских кадрова, изјасните се у чему сам у криву? Ја ћу Вама још једном јасно рећи и упитати: Да ли Вам је лажно свједочење Обрена Петровића против некадашњих великана СДС-а из Добоја – идеологија? Да ли Вам је Чавић поново главни идеолог и савјетник по питању ратних злочина Срба, поготово у Сребреници?

Да ли је за вријеме владавине ваших кадрова у заједничким органима дат легалитет и легитимитет Арапима, који су претворили Илиџу у свој центар? Колико Ваших људи у врху странке или функционера имају комуникацију са бошњачким и страним службама и директно раде на разбијању Релублике Српске?

Ја ћу Вам рећи. Тројица у самом врху и пет на нижим нивоима. Лако ћемо с тим изаћи на крај. И ја и они ћемо на полиграф – детектор лажи. Нек они мени припреме питање, а ја већ њима имам спремно.

Нек одаберу у којој ћемо земљи то урадити. Ваш господин Мектић, а и други савјетници око њега, често користе флоскулу да су борци из рата, командати, ја им на то одговарам: И они што Карађорђу одсјекоше главу и послаше је Султану у Стамбол, и они су са Карађорђем водили Први српски устанак и сјекли турске главе, али су на крају ради власти и њему је одсјекли.

Међутим, и Бог и народ су им утрли сва покољења, а они су сви у најгорим мукама окончали свој живот, чувајте се тога јер ћемо сви на крају изаћи пред народни и Божији суд.

Некадашњи и од Вас непризнати СДС-ов генерал и министар, Томислав Ковач

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *