sreda , 21 februar 2024
Home / Republika Srpska / Kandidati za predsjednika RS: SNSD bira između Cvijanovićeve, Lukača i Ćorića

Kandidati za predsjednika RS: SNSD bira između Cvijanovićeve, Lukača i Ćorića

SNSD će narednih dana definitivno odlučiti ko će biti kandidat te stranke, a samim tim i kolicije DNS-a i SP-a, za predsjednika Republike Srpske, nakon što je i DNS tokom prošlosedmičnih razgovora pristao da podrži njihov izbor, saznaje opcija.net.

Kako za naš potral tvrdi dobro upućen izvor veći problem SNSD-u prestavlja unutrašnje neslaganje oko izbora nego što je to bio zahtjev DNS-a da daju svog kandidata za fukciju predsjednika Republike Srpske.

“Najveću šansu da bude predložena kao kandidat koalicije i dalje ima Željka Cijanović ali kako se približava termin za konačnu odluku tako raste i unutarstranačaka nervoza drugih mogućih kandidata koji su se vidjeli i toj poziciji. To se prvenstveno odnosi na Nedeljka Ćorića, predsjednika Gradskog odbora u Bijeljini kojem su politički apetiti porasli nakon internog stranačkog istraživanja javnog mjenja po kojem upravo on ima najveću podršku za tu poziciju na području Semberije“, kaže sagovornik opcije.net.

Upravo zbog tog istraživnja rađenog prije dva mjeseca u SNSD-u za sada nema saglasnosti oko kandidata za predsjednika RS, jer predsjednik stranke Milorad Dodik otvoreno forsira Željku Cvijanović nasuprot činjenici da ona ima daleko najmanju podršku među glasačima.

Prema tom istrživanju, u koji je portal opcija.net imao uvid, na području banjalučkr regije najveću podršku ima Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke i ona iznosi oko 55 odsto. Na drugom mjestu je Dragan Lukač, aktuelni ministar policije RS sa oko 25 odsto podrške dok je Cvijanovićeva tek na oko 20 odsto podrške. Kako ambiciju da bude kandidat za predsjednika nema Radojičić Draganu Lukaču poslednih sedmica rastu političke ambicije te još nije bez nade da mi mogao biti i izbor SNSD-a.

Na području Semberije najveću podršku ima Ćorić i to oko 40 odsto dok je Cvijanovićeva na drugom mjestu sa 31 odsto podrške a na trećem mjestu je Slavko Mitrović sa oko 12 odsto podrške. Sagovornik opcije.net tvrdi da je Ćorić posljednjih dana pojačao i unutarstranačko lobiranje kako bi se nametnuo kao najozbiljniji kandidat, pogotovo zbog činjenice da je najbolje plasirani kandidat u Hercegovačkoj regiji Luka Petrović, sa oko 60 odsto podrške, svoju političku ambiciju usmjerio ka poziciji premijera. Poslije Petrovića u Hercegovini bolje od Cvijanovićeve kotira i vladika Grigorije sa 27 odsto podrške dok je ona prema istraživanju na oko 13 odsto.

Pred Miloradom Dodikom je narednih dana veoma teška odluka, jer Cvijanovićeva uživa njegovo najveće povjerenje, dok sdruge strane biće mu veoma teško obezbijediti da istovrenemo regionalni stranački prvaci zadovolje svoje političke ambicije.B6E05CFF-D075-4F67-8796-5113D66476D9

Izvor: Opcija.net

Pročitajte

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije RS Siniša Kostrešević u posjeti PU Bijeljine i OJT Bijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan posjetio je danas Policijsku upravu Bijeljina sa direktorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *