ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / Objavljujemo pitanja portala Ozna.info v.d. direktoru bijeljinske bolnice o dešavanjima u ovoj ustanovi

Objavljujemo pitanja portala Ozna.info v.d. direktoru bijeljinske bolnice o dešavanjima u ovoj ustanovi

Očekujemo odgovore od v.d.direktora JZU „Sveti Vračevi“ u vezi sa aktuelnim dešavanjima u bijeljinskoj bolnici.

Kompletan dopis sa pitanjima direktoru JZU „Sveti Vračevi“ možete da pročitate u nastavku, tako da će u našem radu sve biti javno i transparentno. Čitajte i pratite nas, jer Ozna sve dozna!

JZU „Sveti Vračevi“ Bijeljina

n/r v.d. direktor prof. dr. Zlatko Makismović

MOLBA ZA AUTORIZOVANU IZJAVU

U ime portala Ozna.info, obraćam Vam se sa molbom za pismenu izjavu u vezi aktuelne situacije u JZU „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

Naime, portal Ozna.info objavio je proteklog vikenda tekst o dešavanjima u bolnici.S obzirom da je bio neradni dan, tekst je objavljen bez Vaše izjave, jer ja, Zorica Kusmuk kao autor pomenuog teksta i urednik portala, želim pismenu komunikaciju sa Vama /tako je najprofesionalnije/.

Lično, generalno u svakom tekstu nastojaću da dođem do istine kakva god ona bila i svidjela se ona nekome ili ne, a to se ne odnosi samo na JZU „Sveti Vračevi“.

Portal Ozna.info ne želi sa Vama lošu profesionalnu saradnju, nego, naprotiv, dobru. Stojimo Vam na raspolaganju da Vam medijski pomognemo da Bolnica stane na noge i da svi osiguranici imaju što kvalitetnije uslove za liječenje /naravno besplatno jer sa mnogim medijima Bolnica ima ugovore/.

Mi smo mali mediji, nedavno tek registrovan, ali nezavisan i nijedna politička opcija ne stoji iza nas niti će stajati.

Naša pitanja za Vas su: – Koliko je „spornih“ ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Naše informacije su da su 24 ugovora. – Ako nisu u skladu sa zakonom, zašto se ljudima govorilo „ne dolazite na posao“, pa su oni konsultovali advokate, koji su ima savjetovali da obavezno dolaze na posao sve dok ne dobiju „papir sa potpisom nekog od nadležnih“.

Koji je to princip – nepoznat sa pravnog stanovništva. – Ako su pomenuti ugovori nezakoniti, zar Pravna služba JZU „Sveti Vračevi“ nije mogla to riješiti pravno i legalno. Zanimljivo da ste Vi lično dozvolili sebi /kako su mi rekli akteri/ neke sastanke sa ljudima koji imaju sporne ugovore.

Vi ste uvijek važili za osobu koja ima gard i stav, /kao i u Domu zdravlja gdje se većina zaposlenih Vas plašila/, te ne vidim potrebu da se Vi spuštate na taj nivo, držite sastanke te vrste i čak neke ljude izbacujete vani, uz povišen ton i nerviranje.- Ako su ugovori nezakoniti, koji ih je potpisao?

Ko je odgovoran?! Prema našim informacijama, Vi često u komunikaciji sa ljudima pričate da ste dužnost preuzeli 9. jula /što nije tačno i nismo željeli da to pominjemo u tekstu dok sve ne provjerimo/. Javno je objavljeno 13. jula, dok je zvanična primopredaja bila 15 jula.

Ako je neko dogovoran za nezakonite ugovore, šta ćete preduzeti po tom pitanju. Hoće li ljudima biti uručeni otkazi, a taj koje potpisao iste proći bez ikakve odgovornosti ili ne?

Mi nemamo kompletnu dokomuntaciju o svim tim ljudima, a mi imamo podatak da su u pitanju čak 24 zaposlena radnika . Neki su dobili već otkaze na kućnu adresu, oni koji nisu željeli dobrovoljno otići /znači broj se smanjuje nije više 24/.

– Da li ste Vi potpisali pred Vaš odlazak iz Doma zdravlja, takođe, rješenja o ugovora o radu na neodređeno pa ih niko nije poništavao, kao što Vi sada radite!?.- Sledeće, da li je ijedan ljekar dobio specijalizaciju od kada ste Vi preuzeli funkciju v.d.diretora.

Do nas su došle neke informacije, ali ne želimo da objavljujemo nešto za šta nemamo dokaze /možda su dezinfomacije/. Zato pitamo Vas!.

– Shvatamo da želite da zavedete red u Bolnici i tu imate nešu podršku. Znate da godinama neki aparati stoji prekriveni /čaršafima između ostalog Ginekologija/, jer nemamo kadrove da rade na njima, pa ljekari specijalisti iz tih oblasti šalju pacijente na preglede u Beograd i to kod sdamo određenih profesora /slučajno ili ne!?/

– Šta će biti sa radnicima Bolnice koji imaju uslove za penziju, ali im se ne uplaćuju sporni dugovi prema fondu PIO RS. Bez te uplate oni ne mogu u penziju, pa sada obilaze bijeljinske advokate, tražeći način kako da se pravno zaštite.

– Da li će ljekari specijalisti, koji rade na Odjeljenju onkologije dobiti bolje uslove za rad. Rade u prostoriji tri sa tri, ili četiri sa četiri, bez prozora. Teško i za njih i za pacijente. Pored njihove neuslovne kancelarije, nalazi se mala sala za primanje hemoterapija. Da li onkološki pacijenti i ljekari onkolozi zaslužuju tako mali skučen prostor, manji od širine hodnika u Bolnici.

Pošto za ovo sluha nije imao dr Siniša Maksimović, upravo onkolog da stvar bude još tužnija, nadamo se da ćete u narednom periodu našto učiniti po ovom pitanju. Preko puta ovih prostorija, nalazi se komora za hlađenje. Zamislite kako to djeluje „pozitivno“ na psihu pacijenata koji dolaze sa raznoranim dijagnozama karcinoma u nadi da će dobiti bitku sa opakom bolešću.

– Kolika su trenutna dugovanja JZU „Sveti Vračevi“?- Vi ste mjesec dana nakon preuzimanja funkcije v.d. direktora javno saopštili da ste po dolasku na funkciju “zatekli dug bolnice od 28.599.231 KM, od čega je najveći prema dobavljačima u iznosu od 5.292.120.

– Kako ste tada istakli, rukovođenje bolnicom preuzeli ste u momentu kada u Bijeljini, koja je postala žarište virusa, nije bilo epidemiologa, nije bilo mikrobiologa i nije radilo PCR testiranja iz razloga što je većina navedenih ljekara i zdravstvenog osoblja bila zaražena Corona virusom.

– Tada ste izrazili nezadovoljstvo rukovođenjem na pojedinim odjeljenjima i najavili da će ovaj problem uskoro biti riješen. “ U početku je bilo ”podmetanja”, što je sada već smanjeno, a dolazilo je od onih sa najvećim platama, gdje iz jedne kuće ima po 4,5, pa i više zaposlenih u ovoj ustanovi. Te probleme ćemo rješavati u narednom period”, izjavili ste tada.

Da li ste nešto preduzeli po tom pitanju? – – Da li radnici i ljekari u u JZU “Sveti Vračevi” trenutno mogu da ovjere zdravstvene knjižice? Naše informacije su da knjižice niko ne može da ovjeri. Pa kako se liječe ukoliko je to tačno? Privatno!?-

– Očekujemo Vaš odgovor. Po po broju pitanja /kojih će biti još u narednom periodu/ shvatićete zašto, između ostalog, insistiramo na autorizovanoj izjavi. Spisak naših pitanja je predugačak za telefonsku izjavu (što u svakom slučaju ne želimo, nego autorizovanu izjavu zbog Vas, ali i portala Ozna.info).

I sami javno pominjete termin “podmetanja”, nadam se da ćete i nas da shvatite, jer želimo da budemo oprezni.

Ako smatrate da smo objavili nešio neistinito, imate jak pravni tim u Bolnici, a jedna tužba je prilično jeftina za tako ozbiljno ustanovu.

Očekujemo Vaš odgovor koji može da bude i jako opštiran /I u tom slučaju dobićete toliko prostora na našem portalu/Još jednom ponavljamo, mi ćemo dati doprinos da naši građani, odnosno osiguranici, dobiju što bolje uslove u JZU “Sveti Vračevi”.

Unaprijed hvala

31. 08. 2020.

Zorica Kusmuk

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *