petak , 23 februar 2024
Home / Republika Srpska / Bijeljinska slikarka Natalija Cimeša niže kolekciju za kolekcijom

Bijeljinska slikarka Natalija Cimeša niže kolekciju za kolekcijom

Bijeljinska slikarka Natalija Cimeša niže kolekciju za kolekcijom

Bijeljinska slikarka Natalija Cimeša, koja je do sada izlagala na više od 120 samostalni izložbi u BiH i šire, uspješno nastavlja karijeru, stvarajući ciklus za ciklusom  umjetničkih slika, skulptura i mozaika.

Trenutno je najviše posvećena radu na mozaicima od kristala, minerala i poludragog kamenja velikih formata, na kojima će biti floralni motivi.

Već je završila jedan veliki, a trenutno radi na drugom. “U pitanju je vrlo zahtjevan rad, jer sa kristalima i poludragim kamenjem nije lako raditi. Mozaik je specifičan likovni izraz. Fizički je naporan za rad, izjavila je Cimeša za portal Ozna.info.

Natalija je među rijetkim umjetnicima koja u regionu radi mozaike od sitnih komadića mermera, granita,  poludragog kamenja, kristala…Do sada je uradila dosta mozaika koji se nalaze na vjerskim objektima, privatnim i ugostiteljskim objektima.

Natalija je  nedavno uradila četiri mozaika  koji su postavljeni na novu česmu u kompleksu hrama Svetog Đorđa u centru grada, a prije toga mozaik sa likom Svetog Pantelejmona, koji je postavljen iznad ulaza u bijeljinski hram posvećen ovom svetitelju, koji je zaštitinik Grada Bijeljine. 

TALENAT NASLIJEDILA OD OCA MILANA CIMEŠE

Talenat je naslijedila od pokojnog oca Milana Cimeše, poznatog bijeljinskog slikara. „U porodici je bilo i ima više umjetnika. Mislim da sam peta po redu koja slika. Nadam se, ne i posljednja. Otac Milan je bio slikar, kao i ujak Božo Milijašević. Ujaci Nebojša i Žarko Milijašević su slikar i vajar“, istakla je Cimeša. 

Ova umjetnica, jedna od najboljih koje je Semberija ikada iznjedrila, svakodnevno radi u ateljeu u svojoj kući, gdje, osim nje, djela stvaraju i njeni prijatelji, umjetnici, ikonopisci, freskopisci kojima Nata ustupa prostor. Ima i učenike kojima rado pomaže i besplatno prenosi znanje.

Natalijin atelje odiše nekom posebnom harizmom i prepun je njenih umjetničkih djela iz različitih ciklusa, koje je sačuvala jer su, kako kaže, na jedan način odrednice za njeno stvaralaštvo.

Tu se nalazi i na hiljade Natalijinih knjiga s obzirom da  ova umjetnica jako voli da čita. Njena neprestana inspiracija ogleda se u njenim djelima, jer su ti ciklusi, odnosno slike, uvijek različiti.

U pitanju su portreti, životinje, aktovi te mnoštvo raznoraznih tema. „Ja sam radoholičar. Povod za sliku pronalazim u svemu. Ne priznajem inspiraciju nego je smatram  izgovorom za nerad. Ali, ipak, centar mog umjetničkog izraza i mišljenja je uvijek čovjek, bez obzira koji ciklus sam slikala“, kaže Natalija.

Natalijina  djela, kojih je do sada uradila više od hiljadu i uglavnom se radi o većim formatima po čemu je ova slikarka poznata, nalaze se širom BiH. Ima ih, osim Evrope, čak i u Americi, Kanadi i Australiji.

Vlasnici njenih djela su pojedinci, mnogobrojne galerije i fondacije širom svijeta, razne vjerske institucije i ambasade širom Evrope i svijeta.

Među vlasnicima  njenih djela  može da se istakne Angelina Đoli  /Angelina Jolie/, koja je prije nekoliko godina,  kada je boravila u BiH, iz naše zemlje za Ameriku ponijela upravo slike naše bijeljinske umjetnice.

Natalija Cimeša je tokom 20-godišnje karijere dobila veliki broj nagrada, a učestvovala je na brojnim humanitarnim izložbama, dobrotvornim aukcijama koje su rezultirale značajnim donacijama  u raznim oblastima.

Zorica Kusmuk

Pročitajte

Glana tužiteljka Olga Pantić javno priznala da OJT Bijeljina nije postiglo zadovoljavajuće rezultate

Olga Pantić, Glavna tužiteljka OJT Bijeljina danas je održala pres za medije u kojem je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *