ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / Eksluzivno: Konkurs je bio raspisan, ali su samo podobni znali da se iza „koncesionih naknada“ krije apliciranje za sredstva

Eksluzivno: Konkurs je bio raspisan, ali su samo podobni znali da se iza „koncesionih naknada“ krije apliciranje za sredstva

Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava privrednicima sa područja Grada Bijeljine, u okviru čega je podijeljeno 126.500 hiljada KM, krio se iza Pravilnika o načinu utroška uplaćenih po osnovu koncesione naknade za 2020. godinu, tako da niko osim podobnih nije ni znao da je u pitanju poziv za dodjelu novačnih sredstava, saznaje portal Ozna.info.

Mudro, zar ne!. Osmišljeno odlično, ali samo za odabrane i podobne!?. Sve ovo realizovano je u vrijeme mandata bivšeg načelnika za privredu Grada Bijeljine Dejana Savića.

O svemu ovome biće rasprave na prvom zasjedanju Skupštine Grada koja je zakazana za četvrtak, 10. septembra, a izvještaj o realizaciji ovog programa potpisao je aktuelni načelnik Odjeljenja za privredu Željko Grebić, iako on, kako kaže, ni sam ne zna zašto ovaj izvještaj nije ranije podnesen na Skupštini.

Grebić je izjavio za portal Ozna.info da su apsolutno sve radnje od raspisivanja do podjele sredstava urađene prije njegovog dolaska na čelo ovog Odjeljenja.

“Izvještaj je trebao biti predat ranije. Tražio sam da se u izvještaju naglasi da je program realizovan u vrijeme mandata bivšeg načelnika za privredu Dejana Savića”, rekao je Grebić.  

Izvještaj koji nam je predočio Željko Grebić, a biće razmatran na prvoj sjednici Skupštine

Prema njegovim riječima, što se tiče papirologije u vezi ovog slučaja, sve je ispoštovano i objavljeno u Službenom glasniku.

“Sam način objave i odabira, nema smisla da komentarišem kada nisam ni bio tu niti učestvovao u radu”, naglasio je Grebić.

S obzirom da na spisku privrednika, kojima su odobrena novčana sredstva ima i frizera, nezadovoljni su u Udruženju frizera i kozmetičara Grada Bijeljine, a naročito kada su dobili od portala Ozna.info informaciju da je poziv bio skriven iza Pravilnika o načinu utroška sredstava na osnovu koncesione naknade za 2020. godinu.  

Vladimir Ninković, predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara Grada Bijeljine, izjavio je za naš portal  da frizeri i kozmetičari nisu uošte znali za javni poziv koji je objavila Gradska uprava.

“Kada sam u našoj grupi od oko 70 frizera i kozmetičara na društvenoj mreži, postavio pitanje da li je iko čuo za javni poziv, svi su bili iznenađeni i niko za taj poziv nije čuo”, kaže Ninković.

Prema njegovim riječima, zašto je to sve tako, ni sam  ne zna, osim da su frizeri navikli da rade pošteno od sopstvenog rada i truda.

“Tačno je da frizeri i kozmetičari nisu znali za javni poziv za dodjelu sredstava. Mi dolazimo do informacija tokom međusobnih razgovora. Mi imamo svoju grupu na društvenoj mreži i tu obavljujemo sve informacije koje znamo, ali za ovaj javni poziv zaista nismo znali”, ističe Ninković.

Kaže da je lično sam prije nekoliko godina aplicirao za neka sredstva i da su procedure tih konkursa jako komplikovane, te da je novčani iznos  koji je tada dobio  bio više nego mizeran.

Ninković kaže da su prognoze Saveza na nivou RS, koje okuplja udruženja frizera i kozmetičara iz RS, da predstoji težak period za sve frizere i kozmetičare,  kao posljedica pojave virusa korona i drugih faktora.

Vlasnica Frizerskog salona “Exclusive”, kaže za portal Ozna.info da nikada nije dobila ni jednu KM podsticaja od Grada Bijeljine, iako drži salon već 17 godina i uredno izmiruje sve obaveze prema državi i lokalnoj zajednici.

“Nikada nisam dobila informaciju ni da se može aplicirati za podsticaje ili novčanu pomoć”, istakla je ona, dodajući da je neshvatljivo da uvijek isti dobijaju pomoć, dok neki, kako je rekla,  “krpe kraj sa krajem”.

Ozna.info objavljuje link na koji se moglo aplicirati i koji je objavljen na sajtu Grada Bijeljine, a to je Pravilnik o načinu utroška sredstava na osnovu koncesione naknade za 2020.godinu i prijavni obrazac. Zbog naziva Pravilnika mnogi nisu shvatili kao poziv privrednicima i nije bio interesantan ljudima da otvaraju i vide o čemu se radi.

Link na kojem možete da pogledate Pravilnik na osnovu kojeg je podijeljeno 126.500  KM: 

https://www.gradbijeljina.org/sr/news/obavjestenja/obavjestenja/3531.pravilnik-o-nacinu-utroska-sredstava-uplacenih-po-osnovu-koncesione-naknade-za-2020-godinu-i-prijavni-obrazac-za-podsticaje.html

Zorica Kusmuk

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *