ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Republika Srpska / Milanović predlaže da se ponovi javni poziv za izbor šefa Vrhovnog suda, neće predložiti nijednog od prijavljenih kandidata

Milanović predlaže da se ponovi javni poziv za izbor šefa Vrhovnog suda, neće predložiti nijednog od prijavljenih kandidata

Foto: Dnevnik.ba

Iz Milanovićeva ureda danas su poručili kako predsjednik Državnom sudbenom vijeću za predsjednika Vrhovnog suda neće predložiti niti jednog od prijavljenih kadnidata te predlaže žurno ponavljanje javnog poziva. 

Dopis koji je Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio Državnom sudbenom vijeću prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine predsjedniče Državnog sudbenog vijeća,

dopisom od 18. veljače 2021. godine dostavili ste Predsjedniku Republike ‘prijave kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća’.

Po uputi i ovlaštenju Predsjednika Republike, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Predsjednik Republike, kao što je to i javno priopćio u više navrata, neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednu od osoba čije ste prijave dostavili svojim dopisom od 18. veljače 2021. godine.

2. Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa Državno sudbeno vijeće, ni na koji način ne uređuje komunikaciju Predsjednika Republike s Državnim sudbenim vijećem. Štoviše, Zakon o sudovima ne uređuje ni situaciju u kojoj Predsjednik Republike ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva.

3. Stavak 2. članka 94. Ustava Republike obvezuje Predsjednika Republike da se brine ‘za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti’. Stoga, želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Predsjednik Republike predlaže Državnom sudbenom vijeću:

a) žurno ponoviti javni poziv osobama koje bi željele obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda,

b) skratiti vrijeme trajanja poziva na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

Ovim dopisom Predsjednik Republike nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i Zakonom određenu nadležnost Državnog sudbenog vijeća. Predsjednik Republike želi, u neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda”, navodi se u dopisu koji potpisuje Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

 Preuzeto sa “dnevnik.hr”

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *