ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Republika Srpska / RiTE Gacko stabilan i siguran snabdjevač električnom energijom

RiTE Gacko stabilan i siguran snabdjevač električnom energijom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Želјka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković sastali su se danas u Gacku sa rukovodstvom RiTE Gacko.

Dodik, Cvijanović i Višković sastali su se sa direktorom RiTE Gacko Miodragom Šešlijom, rukovodstvom preduzeća i načelnikom opštine Gacko Ognjenom Milinkovićem.

Šešlija je rekao da je ovo preduzeće spremno za zimu i da ne očekuje nikakve probleme u snabdijevanju strujom.

– Ovo preduzeće ima dovolјno zaliha uglјa, dva miliona tona spremnih za eksploataciju – rekao je on.

Dodik je izrazio zadovolјstvo što je TE Gacko nakon remonta stavlјena u puni pogon i što ima dovolјno zaliha uglјa.

– Ako ne bude drugih problema, imamo ovdje sigurnog snabdjevača električnom energijom, koji će održati naš sistem i tokom remonta TE Uglјevik – rekao je Dodik.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da republičke institucije, zajedno sa lokalnim vlastima, rade na realizaciji važnih projekata. 

Predsjednica je navela da je Termoelektrana Gacko važan resurs u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

– U ovim teškim vremenima, kada se svi bore da obezbijede energetsku stabilnost, izuzetno je značajno to što i RiTE Gacko i cijela Elektroprivreda funkcionišu adekvatno i stabilno – naglasila je ona.

Višković je rekao da Republika Srpska energetsku stabilna dočekuju predstojeću zimu, što je u ovom trenutku, veoma važnoza građane i za Republiku.

– Posebno me raduje informacija da je termoelektrana u Gacku u punoj pogonskoj spremnosti izašla iz remonta u julu i da ima dovolјne količine uglјa. To nam je veoma važno, jer u narednih mjesec dana slijedi godišnji remont u TE Uglјevik – rekao je Višković.

RiTE Gacko nalazi se u gatačkom energetskom bazenu u jugoistočnom dijelu Republike Srpske. Prva faza Termoelektrane, blok snage 300 megavata, pušten je u rad 1983. godine.

Gatački uglјeni basen je smješten u Gatačkom polјu i prostire se na površini od oko 40 kilometara kvadratnih. Prvi radovi na ekspoataciji uglјa u Gacku su počeli 1954. godine na izdancima glavnog uglјenog sloja, a 1982. godine je pušten u rad rudnik lignita Gračanica.

RTRS

Pročitajte

Agrarni fond: Potpisan Okvirni sporazum za ruralni razvoj Semberije

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljine Zlatan Lazarević i predstavnici izvođača radova “Bijeljina put” d.o.o., ” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *