petak , 23 februar 2024
Home / USA / Bivši softverski inženjer CIA-e osuđen na 40 godina zatvora, odgovoran za “najštetnije otkrivanje povjerljivih informacija u američkoj istoriji”

Bivši softverski inženjer CIA-e osuđen na 40 godina zatvora, odgovoran za “najštetnije otkrivanje povjerljivih informacija u američkoj istoriji”

Bivši softverski inženjer CIA-e osuđen je jučer na 40 godina zatvora za, kako je Vlada opisala, najveću krađu povjerljivih informacija u istoriji CIA-e i za posjedovanje slika i video snimaka seksualnog zlostavljanja djece, javlja Politico.

Najveći dio kazne izrečene Joshui Schulteu (35) na saveznom sudu na Menhetnu odnosi se na javno objavljivanje gomile tajnih podataka CIA-e koji su se pojavili na web stranici WikiLeaks 2017. godine. Schulte je u zatvoru od 2018. godine.

U zahtjevu za doživotnu kaznu, pomoćnik američkog tužioca David William Denton Jr. rekao je da je Schulte odgovoran za “najštetnije otkrivanje povjerljivih informacija u američkoj istoriji“.

Kada mu je data prilika da se izjasni, Schulte se uglavnom žalio na teške uslove u pritvorskom centru u Brooklynu, nazivajući svoju ćeliju “kavezom za mučenje”.

Također je tvrdio da su mu tužioci jednom ponudili sporazum o priznanju krivice koji bi zahtjevao kaznu od 10 godina zatvora i da je nepravedno od njih da sada traže doživotnu kaznu. Rekao je da se protivio dogovoru jer bi se od njega zahtijevalo da se odrekne prava na žalbu.

Ovo što traži vlada nije pravda, nego osveta“, rekao je Schulte.

Odmah nakon toga, sudija je kritikovao neke od Schulteovih primjedbi, rekavši da je bio zatečen njegovim “potpunim nedostatkom kajanja i prihvatanja odgovornosti”.

Sudija je rekao da Schultea “nije vodio nikakav osjećaj altruizma”, već je umjesto toga bio “motivisan ljutnjom, inatom i uočenom pritužbom” prema drugima u agenciji za koje je vjerovao da su ignorisali njegove pritužbe na radno okruženje.

Furman je rekao da je Schulte nastavio sa svojim zločinima iza rešetaka pokušavajući da otkrije više poverljivih materijala i kreirajući skriveni fajl na svom kompjuteru koji je sadržavao 2.400 slika seksualnog zlostavljanja djece.

U saopštenju nakon suđenja je američki tužilac Damian Williams rekao da je Schulte “izdao svoju zemlju počinivši neke od najdrskijih, gnusnih zločina špijunaže u američkoj istoriji“.

(N1 info.ba)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *