ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Politika / Trampu odgođeno suđenje! Da li će izaći pred sud do novembarskih izbora

Trampu odgođeno suđenje! Da li će izaći pred sud do novembarskih izbora

Administrativni potez dolazi dok se povećava iščekivanje kako će i kada apelacioni sud odlučiti o zahtjevu bivšeg predsjednika o imunitetu od krivičnog gonjenja.

Datum suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trampu 4. marta zbog optužbi za zavjeru za poništavanje rezultata izbora u D.C. 2020. godine je skinut sa kalendara, što predstavlja formalno priznanje onoga što se dugo i smatralo – da će njegova tvrdnja o predsjedničkom imunitetu od krivičnog gonjenja odložiti njegovo suđenje, dok ono ostaje na žalbenom postupku

U petak američka okružna sutkinja Tanja S. Čutkan rekla je da je izbor porote, koji bi trebalo da počne sledeće nedjelje slanjem upitnika stanovnicima D.C., sada odložen na neodređeno vrijeme.

„Sud će odrediti novi raspored ako i kada mandat bude vraćen“, napisala je Čutkan u svom saopštenju, prenosi The Washington Post.

Čutkan je jasno stavila do znanja da otkako je Trump uložio svoju žalbu 7. decembra da će svi rokovi za suđenje biti suspendovani dok on osporava slučaj. U žalbi, Tramp tvrdi da Vlada nema ovlašćenja prema Ustavu da podnese optužbe protiv njega za radnje koje je preduzeo dok je bio predsjednik nakon izbora 2020. godine, a u vezi sa napadom na Kapitol kada je pokušao da spriječi Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Džo Bajdena.

Odlaganje slučaja u D.C. čini sve izvjesnijim da će prvi od četiri Trumpova krivična suđenja biti održano u Nju Jorku, a u vezi sa tajnim isplatama novca tokom izbora 2016. godine. To suđenje je načelno zakazano za 25. mart, ali je sud u tom slučaju pokazao poštovanje prema Trumpovom slučaju subverzije izbora. Sudija Vrhovnog suda Nju Jorka, Žuan Merčan zakazao je predpretresno ročište za dvije nedjelje – 15. februara, i očekuje se da će nakon toga odlučiti da li će suđenje ići dalje onako kako je planirano.

Pitanje kako i kada vijeće žalpenog suda može da donese odluku o Trampovoj žalbi bilo je predmet grizničavih spekulacija među posmatračima suda koji pokušavaju da li advokat Džek Smit može da izvede Trampa na suđenje prije novembarskih izbora.

Pošto je Trampova žalba pauzirala njegov slučaj, Čutkan nema ovlašćenja da odredi novi raspored suđenja niti da nametne druge optužbe ni rokove dok viši sudovi ne odgovore. Čutkan je takođe jasno stavila do znanja da , ako i kada dobije zeleno svjetlo za određivanje novog datuma, neće postavljati kraće rokovi koji bi mogli biti osnov Trampovim advokatima da zahtjevaju nadoknadu izgubljenog vremena, sugerišući da će suđenje biti odloženo nedjeljama, ako ne i mjesecima

Portparol Smita rekao je da kancelarija nema komentar, a portparoli Trampa i suda nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Drugi Trampov krivični slučajevi su u Južnoj Floridi, gdje se suočava sa federalnim optužbama za neovlašteno rukovanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću, kao i za ometanje napora Vlade da vrati dokumenta iz njegove kuće u Mar-a-Lagu, a u vezi sa slučajem opstrukcije državnih izbora.

U slučaju uticanja na savezne izbore u D.C., Tramp tvrdi da mu se ne može suditi za pokušaj poništavanja izbornih rezultata 2020. jer ga je Senat oslobodio optužbi za podsticanje napada na Kapitol 2021., tvrdeći da u skladu sa Ustavnim principom dvostruke opasnosti da samo opozvani i smjenjeni predsjednici mogu biti krivično gonjeni.

Tročlano vijeće Okružnog apelacionog suda SAD za okrug D.C. saslušalo je usmene argumente 9. januara nakon ubrzanog razmatranja slučaja, ali još nije dalo mišljenje. Slučaj bi mogao ići na Okružni ili Vrhovni sud, ali sa činjenicom da suđenje visi o koncu. Dok obične žalbe na krivične slučajeve moraju da sačekaju do izricanja presude, tvrdnje poput Trumpove koje potvrđuju ustavno pravo da se uopšte ne suoči sa suđenjem moraju biti odlučene prije suđenja, što predstavlja ključnu prepreku, kao i potencijalni pravni presedan koji stvara istoriju.

Čutkan je odbacila Trampove argumente 1. decembra, rekavši da mu mandat na mjestu predsjednika nije dao božansko pravo kraljeva da izbjegne krivičnu odgovornost kojoj su podrađeni svi građani. Ona je rekla da je njegova tvrdnja o opozivu i dvostrukoj opasnosti prkosi Ustavnom čistom značenju, originalnom razumjevanju i zdravom razumu.

Čutkan je prije petka kazala da Trampovo suđenje neće nastaviti u martu. Ona je 24. januara zakazala novo suđenje za 2. april, kada bi Trampovo suđenje koje je previđeno u trajanju od šest do osam nedjelja trebalo biti u toku. Čutkan je u srijedu zakazala ročište za 18. mart za drugog optuženog, rekavši: „Sumnjam da ću u martu imati suđenje“.

Sledeće Čutkanino sudovanje je zakazano za 2.jul, a datum je određen u decembru, što je znak da vjeruje da će do tada suđenje Trampu biti završeno.

Najmanje od četvrtka, datum suđenja 4. marta je izbačen iz rasporeda koji se može pronaći po datumu na web stranici Okružnog suda SAD za distrikt Kolumbija, a prije naredbe od petka. Nije sasvim jasno kada je uklonjen. Interni kalendar suda koji je distribuiran 26. januara pokazao je Trampov datum suđenja, što sugeriše da je promjena bila nedavna, prema saveznom zvaničniku koji je razgovarao o internom dokumentu pod uslovom anonimnosti. Čutkan je u petak zvanično poništila datum suđenja u Trampovom krivičnom postupku.

(The Washington Post)

Pročitajte

Dodik najavio putovanja u Crnu Goru i Tursku, ali i susrete sa Orbanom i Vučićem

Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se „Srpska pokazuje kao važan sagovornik …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *