sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Vučić: „Srbija zahteva sednicu Saveta bezbednosti, u ponedeljak pisma EU, Rusiji i Kini“
Foto: Novosadska TV

Vučić: „Srbija zahteva sednicu Saveta bezbednosti, u ponedeljak pisma EU, Rusiji i Kini“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u ponedeljak podneti zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN.

Vučić je kazao da je napisao pismo povodom tekuće situacije koje će dobiti svi predstavnici članica EU, predstavnici institucija EU ali i predsednici i premijeri svih članica Saveta bezbednosti uključujući Rusiju i Kinu, „koje smo u internim konsultacijama obavestili koliko smo zabrinuti“.

On je kazao da su svi potpisani sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine podrazumevali pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti – zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo.

„Ovo pravo se nijednim aktom nije dobvodilo u pitanje“, rekao je Vučić u obraćanju medijima u Beogradu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara.

Kazao je da neće biti razgovora Narodne banke Srbije i Centralne banke Kosova na tu temu, i da Priština, kada traži te razgovore, zapravo traži priznanje.

„Mi verujemo da će Kurtijev režim nastaviti sa ometanjima i novim smicalicama“, kazao je predsednik Srbije.

Kazao je da će Srbija kosovskim Srbima isplatiti oko 22 miliona evra na ime plata, penzija i drugih davanja.

„Mi smo unapred krenuli da isplaćujemo i plate i penzije i socijalna davanja našim ljudima na Kosovu i Metohiji, mnogo pre nego što je vreme za isplatu februarskih davanja. Do 12 sati smo negde oko pet miliona već uspeli da isplatimo“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da 922 privredna subjekta pri banci „Poštanska štedionica“ neće moći da imaju dinarska primanja i da je to „dodatni udar na ekonomska kretanja u srpskim sredinama“.

Podsetimo, juče je na Kosovu počela primena uredbe centralne banke kojom je jedina dozvoljena valuta – evro.

Vučić je prethodno, u utorak uveče, održao hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije kako bi se dogovorili o narednim koracima koje će Beograd preduzeti zbog ukidanja dinara na Kosovu.

Predsednik Srbije se tim povodom juče sastao i sa ambasadorima Kvinte – Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, šefom delegacije Evropske unije, kao i predstavnikom ambasade SAD u Beogradu – a posle tog sastanka, medijima je stigla kratka objava.

„Kabinet predsednika Srbije obaveštava javnost da neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka koji je održao sa predstavnicima EU. Svaka formalna reč bila bi suvišna“, poručeno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić saopštio je o mogućim posledicama odluke vlasti u Prištini da ukinu dinar, juče razgovarao i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kaka javlja reporterka N1 iz Kosovske Mitrovice, građani u srpskim sredinama zabrinuti kako će izgledati tranzicioni period koji navodi kosovska vlada, kada, i ako, dinar i zvanično prestane da važi na Kosovu.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

(FOTO/VIDEO)Zašto je oštećeni avion letio sat vremena iznad Beograda: Poletjeli s pogrešne piste, udarili u antenu, a onda je počelo curiti gorivo…

Avion kompanije Marathon Airlines, koja obavlja saobraćaj za „Air Srbiju“, prilikom polijetanja sa Aerodroma „Nikola …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *