sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Putin prvi put od početka rata putuje u članicu NATO-a, objavljeno o čemu će se voditi razgovori
Russian President Vladimir Putin attends a meeting with President of the United Arab Emirates Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan at Qasr Al Watan in Abu Dhabi, United Arab Emirates December 6, 2023. Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Putin prvi put od početka rata putuje u članicu NATO-a, objavljeno o čemu će se voditi razgovori

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarat će o novom mehanizmu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom njegove predstojeće posjete Turskoj, otkrio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Susret se očekuje 12. februara, ranije je rekao turski zvaničnik.
Prvo je to putovanje ruskog čelnika u zemlju članicu NATO-a od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Postoje napori da se pronađu “novi načini” za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta, kao i da se ta mogućnost „konkretizira“, rekao je Fidan u intervjuu za televiziju A Haber, dodajući da će Erdogan pokrenuti to pitanje na sastanku.

Fidan je rekao da su neki brodovi već uspjeli prevesti ukrajinsko žito iz Crnog mora, čak i bez sporazuma te da Turska takvu situaciju želi novim mehanizmom „razjasniti“.

Ankara nastoji uvjeriti Rusiju da se ponovno priključi Crnomorskoj inicijativi za žito iz koje se povukla u srpnju 2023., godinu dana nakon što je pokrenuta uz posredovanje UN-a.

Kijev kaže da su u tijeku razgovori o oživljavanju sporazuma, dok Moskva ocjenjuje da nema izgleda za njegovo ponovno uspostavljanje.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *