sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Ima li dovoljno radnika na Graničnom prelazu Rača: U jednom danu pređe samo oko 2.000 kamiona

Ima li dovoljno radnika na Graničnom prelazu Rača: U jednom danu pređe samo oko 2.000 kamiona

Na Carinskom referatu/Graničnom prelazu Rača sistematizovano je 33, a popunjeno 26 radnih mjesta, od čega je jedan službenik na suspenziji, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

Prema njegovim riječima, od kada je počela izgradnja mosta i autoputa evidentano je drastično povećanje prometa teretnih vozila.

Dnevno preko prelaza (ukupno ulaz i izlaz) pređe oko 2.000 kamiona. Od toga je oko 700 na izlazu i isto toliko na ulazu, što je 1.400. Osim ovih, za izgradnju mosta, u redovnim procedurama na ulazu u BiH je oko 300 – 350 i oko 100 kamiona na izlazu.

Sva ova vozila budu obrađena kako je to Zakonom predviđeno, te unešena u propisane evidencije, što obradi pet – šest službenika u smjeni. Ovdje još treba dodati i putnički promet (putnička motorna vozila i autobusi) i procedure koje se odnose na putnički promet (oružje, akcizne markice, povrat PDV-a, naplata PDV-a stranim prevoznicima…) – istakao je Kovačević za InfoBijeljina.

Prema njegovim riječima, uprkos obimu posla, svojim zalaganjem i radnim iskustvom sve poslove i radne zadatke, te postavljene radne ciljeve službenici CR/GP Rača obavljaju uspješno i bez većih čekanja.

-Svi poslovni procesi se odvijaju kontinuirano i bez zastoja, ali svakako treba istaknuti problem korištenja godišnjih odmora, ili odsustva s posla po drugoj osnovi, gdje zbog manjka zaposlenih vrlo često ispaštaju službenici koji trenutno rade na pomenutim lokacijama – rekao je Kovačević.

Kako je dodao, u Carinskoj ispostavi Bijeljina propisano je 25 radnih mjesta, od kojih su popunjena 22 radna mjesta. Na Graničnom prelazu – carinskom referatu Popovi, propisano je 17 radnih mjesta, od kojih je popunjeno 12, među kojima su tri službenika suspendovana. Kada je u pitanju Carinski referat – željeznička stanica Bijeljina, propisano je jedno radno mjesto koje je i popunjeno.

-Dakle, od ukupno sistematizovanih 76 radnih mjesta, trenutno je popunjeno 61 radno mjesto. Kada govorimo o carinskim referatima na graničnim prijelazima, bitno je naglasiti da se proces rada mora nesmetano osigurati u toku 24 časa dnevno. Za sada se svi poslovni procesi odvijaju bez zastoja, ali svakako da bi uz potpunu popunjenost pomenutih organizacionih jedinica svi poslovni procesi mogli biti efikasniji i brži – istakao je Kovačević.

(SrpskaInfo)

Pročitajte

Stojanović opleo po direktoru RiTE Ugljevik: Nepotreban tender od skoro milion KM?

Čedomir Stojanović, prethodni direktor RiTE Ugljevik, oštro je iskritikovao rad sadašnjeg direktora Dike Cvjetinovića. Kritiku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *