sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Bivši pripadnik Armije RBiH sudi predsjedniku Republike Srpske

Bivši pripadnik Armije RBiH sudi predsjedniku Republike Srpske

SARAJEVO, BANJALUKA – Sudija Suda BiH Sena Uzunović bila je pripadnik Armije RBiH u 45. Brdskoj brigadi iz Neretvice kao pomoćnik komandanta za pravne poslove.

Ovo je zabilježeno u Zapisniku o uzimanju izjave Tulić Husnije 1993. godine što je zavedeno kao „Vojna tajna i strogo povjerljivo“.

„Među prisutnima su bili Tulić Husnija, davalac izjave, Madžak Šorik, ispred organa bezbjednosti i pomoćnik komandanta za pravne poslove Uzunović Sena“, navodi se u dokumentu koji je u posjedu ATV-a.

Podsjećamo, Uzunovićeva je sudija koja je zamijenila Mirsada Striku u procesu koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ona je kao pripadnik Armije RBiH u Vojnoj jedinici 045 provela 576 dana.

Osim vojnog angažmana, obavljala je i pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu. Centar je u informaciji podsjetio na podatke iz njene biografije sa zvanične internet stranice Tužilaštva BiH u kojoj je navedeno da je od 1993. godine obavljala funkciju sudije Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic.

Nakon rata bila je sudija Višeg suda u Mostaru, Opštinskog suda 1 u Sarajevu i tužilac Kantonalnog suda u Sarajevu. Tužilac Tužilaštva BiH bila je od 2009. godine, odnosno tužilac Odjeljenja dva.

Takođe, u toj informaciji se pominje i Mirsad Strika, te navedi da o njegovim „nečasnim radnjama tokom rata u svojstvu sudije Okružnog vojnog suda u Zenici svjedoče informacije koje je prikupio Centar republičke državne bezbednosti Jugoslavije iz 1993. godine, a gdje se navodi da je neposredno krivotvorio presude i ostali sudski materijal u montiranim sudskim procesima protiv Srba“.

„U istom dokumentu navodi se i to da je bio predsjednik vijeća u montiranom procesu protiv Srbina Bobana Krajišnika kojem je dosudio 13 mjeseci zatvora“, piše u informaciji dostavljenoj VSTS-u BiH.

Dalje se dodaje da o sudskom angažmanu Strike u Okružnom vojnom sudu u Zenici tokom rata govore mnogi materijalni dokazi u kojima je vidljivo da je učestvovao u pravosudnim postupcima protiv srpskih civila, te su navedeni prilozi poput presuda protiv Vlajka Topalovića od 30. oktobra 1992. godine, Siniše Topalovića od 28. septembra 1992. godine, Vukana Kuprešaka od 1. oktobra 1992. godine i drugi.

Kao tužilac Tužilaštva BiH, napomenuo je Republički centar za istraživanje ratnih zločina, Strika je podigao optužnicu protiv Novaka Đukića.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Uzunović.

(Nezavisne.com)

Pročitajte

“Tako je to kad pare udare u glavu” Crnadak oštro o Stanivukoviću

Već se uveliko govori o tome ko bi mogao odnijeti pobjedu na lokalnim izborima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *