ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Politika / DW: Strah od eskalacije – hoće li se sukob Izraela i Hezbollaha pretvoriti u rat?
FILE PHOTO: A member of Hashd al-Shaabi (paramilitary forces) holds a flag of Kataib Hezbollah militia group during a protest to condemn air strikes on their bases, outside the main gate of the U.S. Embassy in Baghdad, Iraq December 31, 2019. REUTERS/Thaier al-Sudani/File Photo

DW: Strah od eskalacije – hoće li se sukob Izraela i Hezbollaha pretvoriti u rat?

Stanovnici uzduž izraelsko-libanonske granice sve su zabrinutiji zbog rastućih napetosti u regiji. Šta bi rat značio za stanovništvo pograničnih područja?

Grad Kirjat Šmon, koji se nalazi u blizini izraelsko-libanske granice, u protekla tri mjeseca je napušten. Vojni položaji libanonskog Hezbollaha udaljeni su samo nekoliko kilometara i nalaze se s druge strane demarkacijske linije koja razdvaja dvije zemlje.

“Čujete alarm, a onda imate pet sekundi da odete do skloništa. Ali stalno se događa da prvo čujete eksploziju, a tek onda alarm”, kaže Ariel Frisch, član tima za hitne intervencije kojeg je oformila gradska uprava. “To znači da me mogu pogoditi u bilo kojem trenutku ako se vozim kroz grad.”

U mirnim uvjetima u gradu živi oko 23.000 ljudi. Međutim, nakon napada Hamasa na gradove i vojne baze uzduž juga zemlje, izraelska vlada je naredila i evakuaciju stanovnika sa sjevera, uključujući Kirjat Šmonu i naselja koja se nalaze do 3,5 kilometara od sjeverne granice Izraela.

Oko 50.000 Izraelaca poslušalo je naredbu za evakuacijom. Prema procjenama vojske, do 35.000 građana je privremeno potražilo sigurnost u unutrašnjosti Izraela. Posljednjih sedmica pojačane su prekogranične borbe između izraelske vojske na sjeveru Izraela i Hezbollaha na jugu Libana. O mogućim naznakama rasplamsavanja rata protiv Hezbollaha se gotovo svakodnevno raspravlja u izraelskim medijima. Ovo se smatra rizičnim, ali neizbježnim na duže staze.

Obje strane bi mogle pogrešno procijeniti situaciju, kažu vojni analitičari. Ili bi se Izrael mogao odlučiti za preventivni udar, kako bi promijenio trenutni status quo.
Hoće li sukob s Hezbollahom eskalirati?

Sredinom januara komandant izraelske vojske Herzi Halevi prisustvovao je vježbi rezervista na sjeveru Izraela. “Ne znam kada će izbiti rat na sjeveru, ali mogu reći da je mogućnost da će izbiti u narednih nekoliko mjeseci mnogo veća nego u prošlosti”, rekao je Halevi. Hamasovi napadi 7. oktobra “ojačali su izraelsku vojnu doktrinu”, kaže.
Hezbollah opasniji od Hamasa

Ariel Frisch, jedan je od 2.000 stanovnika koji su ostal iu Kirjat Šmoni. U intervju za DW je rekao: “Ali ovaj rat, koji je počeo Hamasovom napadom na jug Izraela, uplašio je sve jer smo shvatili da bi se prijetnje Hezbollaha mogle ostvariti”, kaže Frisch.

Pod tim misli na planove prema kojima bi Hezbollahova elitna Radwan jedinica mogla osvojiti sjever Galileje. Izraelska vojska je 2018. otkrila tunele iskopane duboko u planinskom području, koji se protežu od juga Libana do izraelske teritorije.

Posljednji veliki rat između Izraela i Libana 2006. godine trajao je šest sedmica.

“Većini ljudi je to zvučalo kao fantazija Hezbollaha. Govorili su kako to ne može biti istina, da se to ne može dogoditi. Imamo IDF (Izraelske obrambene snage). Jaki smo. Do toga nikada neće doći”, kaže Frisch. “Ali, nakon svega što se dogodilo 7. oktobra i Hamasa, koji se nije smatrao jakim i koji nije tako koordiniran, shvatili smo da smo u velikoj opasnosti.”

“Sve dok je Hezbollah na samoj granici, malo je vjerovatno da će se civilno stanovništvo vratiti”, potvrđuje član IDF-a, koji je htio ostati anoniman. Prema riječima časnika IDF-a, Hezbollah trenutno koristi samo oko “jedan posto svojih vojnih sposobnosti”. Izraelska vojska procjenjuje da paravojne jedinice Hezbollaha, koje podržava Iran, raspolažu s oko 150.000 precizno navođenih raketa, usmjerenih na Izrael.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

(VIDEO) Odbjegli voz u Indiji putovao 70 kilometara bez vozača, zaustavljen balvanima

INDIJSKE željeznice naredile su istragu nakon što je teretni vlak prešao više od 70 km …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *