sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Jemenski Huti pogodili teretni brod u Crvenom moru
FILE PHOTO: Houthi military helicopter flies over the Galaxy Leader cargo ship in the Red Sea in this photo released November 20, 2023. Houthi Military Media/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY/File Photo

Jemenski Huti pogodili teretni brod u Crvenom moru

Teretni brod u Crvenom moru pretrpio je manju štetu nakon što je pogođen projektilom dok je plovio uz obalu jemenske Hodeide, objavila je u utorak agencija Ujedinjenog Kraljevstva Maritime Trade Operations (UKMTO) i britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey.

Kako je navedeno, na brod koji se nalazi 57 nautičkih milja zapadno od Hodeide, ispaljen je projektil na njegovu lijevu stranu gdje je i viđena manja letjelica. Projektil je prošao preko palube i izazvao manja oštećenja na prozorima broda, navodi se u bilješci UKMTO-a.

Pogođeni brod za generalni teret plovio je pod zastavom Barbadosa i u vlasništvu je britanske kompanije. Bespilotna letjelica (UAV) pogodila je brod dok je plovio prema jugoistoku kroz Crveno more. Nema izvještaja o ozlijeđenim, a u izvještaju piše da je brod izveo manevre izbjegavanja i nastavio put.

Jemenska grupa Huti koja je povezana s Iranom gađa komercijalne brodove s dronovima i projektilima u Crvenom moru od sredine novembra, u onome što opisuju kao djela solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze.

U medijima vođenim Hutima nije bilo odmah komentara o incidentu sa projektilom.

Brod nazvan Morning Tide odgovara opisu teretnog broda. Vlasnik Morning Tidea, britanska firma Furadino Shipping, rekla je Reutersu da brod trenutno plovi bez problema, ali nije dao više informacija.

Podaci o praćenju brodova LSEG-a pokazali su da je Morning Tide plovio niz Crveno more i u petak prošao kroz Suecki kanal. Njegov najnoviji signal pokazuje da isplovljava iz Crvenog mora kroz moreuz Bab al-Mandab.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *