sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Povjerljivi izvještaj navodi da raste broj umrlih talaca koje drži Hamas
Flyers reading "Kidnapped" and showing Israelis taken hostage are posted on a public notice board, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, at Harvard University in Cambridge, Massachusetts, U.S., October 14, 2023. REUTERS/Brian Snyder

Povjerljivi izvještaj navodi da raste broj umrlih talaca koje drži Hamas

Više od petine preostalih talaca koji se drže u Gazi je mrtvo, navodi se u internoj procjeni koju je izvršila izraelska vojska, prenosi New York Times.

Izraelski obavještajni službenici su zaključili da je najmanje 32 od preostalih 136 talaca koje su Hamas i njihovi saveznici zarobili 7. oktobra umrlo od početka rata, navodi se u povjerljivoj procjeni kojoj je New York Times imao pristup. Porodice 32 taoca, čija je smrt potvrđena, su već obaviještene, navode četiri vojna zvaničnika koji su anonimno razgovarali sa američkim listom kako bi govorili o ovoj osjetljivoj temi.

Četvorica zvaničnika su rekli da policija procjenjuje i nepotvrđene obavještajne podatke koji su ukazivali da je možda ubijeno još najmanje 20 drugih talaca.

Broj od 32 je veći od bilo kojeg prethodnog broja koji su izraelske vlasti javno objavile o mrtvim taocima. U odgovoru na zahtjev za komentar, izraelska vojska je rekla da je većina poginulih ubijena 7. oktobra.

Više od 240 talaca zarobili su Hamas i njihovi saveznici tokom Hamasovog napada 7. oktobra na južni Izrael, što je navelo Izrael da uzvrati masovnim zračnim napadima, a zatim i kopnenom invazijom.

Otprilike polovina talaca je oslobođena, gotovo svi tokom privremenog primirja u novembru, kada su razmijenjeni za 240 palestinskih zatvorenika i zatočenika koji su držani u izraelskim zatvorima.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

“Ako ga izruče, umrijet će” Počinje Assangeova posljednja pravna bitka

Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *