sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Ruskoj ambasadi ne sviđa se poruka: Napali njemačkog ministra

Ruskoj ambasadi ne sviđa se poruka: Napali njemačkog ministra

Ambasada Rusije u BiH tvrdi da Njemačka, a ne oni, destabilizuje Balkan

Iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini danas su naveli da su obratili pažnju na saopćenja u medijima s informacijom da je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius tokom boravka u Sarajevu najavio „podršku naporima kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize”.

– Naglašavamo da nije Rusija, već je Njemačka upravo ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH, prvenstveno posredstvom figure nelegitimnog visokog predstavnika. Ukoliko bi Njemačka poštovala međunarodno pravo, a ne djelovala rukovodeći se ozloglašenim „pravilima na kojima se temelji svijet“, onda bi učinila sve što je mogla da njen predstavnik, kako slijedi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, dobije odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a – saopćili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Dodali su da „Njemačka destabilizuje Balkan podržavajući Kosovo kršeći Rezoluciju 1244 VS UN-a, te da Njemačka destabilizuje Evropu beskrupulozno podržavajući neonacistički režim u Kijevu, koji se ukaljao neljudskim zločinima nad civilima, ne štedeći čak ni svoje sunarodnike“.

– Što se tiče Rusije, ona, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u Bosni i Hercegovini, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima Bosne i Hercegovine – navedeno je u saopćenju Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

(Dnevni Avaz)

Pročitajte

Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog, na njemu pronađeni tragovi modrica

Novaja gazeta Evropa (Novaya Gazeta Europe) saznaje da se tijelo ruskog opozicionara i najglasnijeg kritičara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *