petak , 23 februar 2024
Home / Politika / ZA DANAS GOTOVO: Konstituisana Skupština, potvrđeno svih 250 mandata, poslanici položili zakletvu, opozicija pravila cirkus u sali

ZA DANAS GOTOVO: Konstituisana Skupština, potvrđeno svih 250 mandata, poslanici položili zakletvu, opozicija pravila cirkus u sali

Prvom konstitutivnom sednicom novog saziva predsedavao najstariji poslanik, svetski poznati matematičar Stojan Radenović

BEOGRAD – Danas je u Domu narodne skupštine održana konstitutivna sednica na kojoj su potvrđeni mandati svih 250 narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja.

Prvoj sednici predsedavao je najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“. Njemu je u radu pomagalo četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

10.47 – Rad Skupštine za danas završen posle manje od sat vremena. Predsedavajući Stojan Radenović rekao je posle polaganja zakletve da je rad Skupštine za danas završen.

10.40 – Polaganje zakletve deo poslanika obavio je u holu a ne u skupštinskoj sali. I poslanici Srbije protiv nasilja zakletvu su položili i potpisali u holu.

10.35 – Poslanici polažu i potpisuju zakletvu. Deo poslanika je položio i potpisao zakletvu u skupštinskoj sali, dok je deo poslanika izašao iz sale.

10.33 – Konstituisana Skupština Srbije, potvrđeni mandati svih 250 poslanika. Poslanici položili zakletvu, koalicija Nada zakletvu položila u holu umesto u skupštinskoj sali.

Naime, tročlana verifikaciona komisija potvrdila je da se svih 250 izveštaja o izboru narodnih poslanika poklapa sa izveštajem Republičke izborne komisije, te su time poslanički mandati verifikovani.

Poslanici većine posle prve sednice novog saziva Skupštine

10.33 – Nastavljena sednica. Aleksandar Marković (SNS) konstatovao da su izbori bili fer i pošteni, što su poslanici te liste pozdravili aplauzom.

On je potom čestitao svim poslanicima izbor što je prethodno učinio i najstariji poslanik i predsedavajući današnje sednice profesor Stojan Radenović.

Sve to vreme opozicija je duvala u pištaljke.

10.14 – Predsedavajući Stojan Radenović, najstariji poslanik, odredio pauzu. Sa balkona razvijeno platno sa natpisom „Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći“, što su kandidati sa liste Srbija ne sme da stane pozdravili aplauzom.

10.05 – Srbija protiv nasilja sa pištaljkama i transparentima. Poslanici opozicije odmah su po ulasku u salu počeli da prave haos, da viču, zvižde i mašu transparentima. Na početku sednice čuli su se zvižduci i pištaljke koje van skupštinskih klupa drže budući poslanici liste Srbija protiv nasilja.

10.00 – Intoniranjem himne počela konstitutivna sednica novog saziva. Intoniranjem himne „Bože pravde“ počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Skupštinom predsedava doktor Stojan Radenović.

Poslanici pristižu

Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata, što po poslovniku znači da će biti obrazovana tročlana komisija koja utvrđuje da li su podaci iz uverenja o izboru svakog narodnog poslanika istovetni sa podacima iz izveštaja državnog organa nadležnog za sprovođenje izbora narodnih poslanika i o tome podnosi izveštaj narodnoj skupštini.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

Sve spremno! Trobojke, garda i crveni tepih

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ koja je osvojila 129 mandata, koalicija „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 65 mandata, izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 18, a po 13 poslanika imaće „Nada za Srbiju“ i lista „Mi – glas iz naroda“.

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruske stranke.

Kurir.rs

Pročitajte

Policajka Katarina Petrović oslobođena optužbi da je odavala tajne istrage protiv Nikole Petrovića!

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović, koja je uhapšena zbog sumnje da je odala informaciju koju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *