sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Danska je zemlja koja ima najveći porez na dohodak: Objavljeni podaci u kojoj grupi se nalazi BiH
epa11064609 Copenhagen's trade and business association sets up a flag parade to pay tribute to the outgoing queen and the future king, on Stroeget in Copenhagen, Denmark, 08 January 2024. Denmark's future King Frederik X will be proclaimed on the balcony above the castle square when the queen abdicates. The Dannebrog-coloured flag parade will stretch from Kongens Nytorv to City Hall Square. Danish Queen Margrethe had her last official task on 08 January as the head of the Danish royal house. Queen Margrethe II announced in her New Year's speech on 31 December 2023 that she would abdicate on 14 January 2024, the 52nd anniversary of her accession to the throne. Her eldest son, Crown Prince Frederik, is set to succeed his mother on the Danish throne as King Frederik X. EPA-EFE/Thomas Traasdahl DENMARK OUT

Danska je zemlja koja ima najveći porez na dohodak: Objavljeni podaci u kojoj grupi se nalazi BiH

Poreska opterećenja značajno se razlikuju širom Evrope, a ta opterećenja za radnike su veća u zapadnoevropskim, razvijenijim državama.

Prema podacima američke “Poreske fondacije”, evropski radnici s prosječnom platom su 2022. godine izdvajali jednu trećinu plate za poreze.

Kako je objavio Evronjuvs, države koje imaju najveći porez na dohodak su Danska (55,9 odsto), Austrija (55 odsto), Portugal (53 odsto), Švedska (52,3 odsto) i Belgija (50 odsto). S druge strane, države s najmanjim porezom na dohodak su Rumunija (10 odsto), Bugarska (10 odsto), Bosna i Hercegovina (10 odsto) i Sjeverna Makedonija (10 odsto), prenosi Klix.ba.

Zašto Danci imaju najveći porez na dohodak

Iznenađujuće je to što velikom broju Danaca ne smeta to što plaćaju veliki porez na dohodak. Zapravo, to smatraju ulaganjem u kolektivnu budućnost države i društva ili načinom da se osigura određeni kvalitet života. Za napomenuti je da je Danska prošlogodišnjim Svjetskim izvještajem o sreći četvrtu godinu zaredom rangirana kao druga najsretnija zemlja na svijetu.

Velikim porezima se postiže da svaki pojedinac ima jednake mogućnosti, a čime se značajno smanjuju ekonomska i socijalna opterećenja.

Pa je tako visoko obrazovanje uglavnom besplatno, a podrška se nastavlja i na radnom mjestu, gdje zaposleni imaju pravo na 52 sedmice roditeljskog odsustva, od čega 32 sedmice plaća država. Danskim modelom tržišta rada, nazvanim “fleksigurnost”, omogućava se fleksibilnost poslodavcima i sigurnost radnicima.
Porezna agencija je institucija kojoj Šveđani najviše vjeruju

Situacija u Švedskoj je slična onoj u Danskoj, stanovništvu ne smeta to što skupo plaća javne usluge. Švedska porezna agencija (Skatteverket) je jedna od najpouzdanijih i najcijenjenijih agencija u državi. Razlog za to jeste što je ova institucija uključena u skoro svaki aspekt života građana.
Manji porezi na jugoistoku Evrope

Evronjuvs piše da su niže porezne stope na jugoistoku Evrope, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, način da se privuku investicije. Smatra se da je riječ o zemljama s jeftinijom radnom snagom, nižim troškovima proizvodnje i neiskorištenim mogućnostima. Neke od država na jugoistoku kontinenta imaju najbrže rastuće ekonomije.

Međutim, pojedine države, među kojima je Rumunija, pokušavaju povećati poreze za zaposlene u softverskom sektoru. Osim toga, nastoji se ukinuti oslobađanje od plaćanja zdravstvenog osiguranja u građevinskom, prehrambenom i poljoprivrednom sektoru kako bi se povećali porezni prihodi.

(SrpskaInfo)

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *