petak , 23 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Vlade RS (AIKT RS) Denis Turkanović razriješen je dužnosti, a na toj funkciji zamijeniće ga Dražen Višnjić

Direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Vlade RS (AIKT RS) Denis Turkanović razriješen je dužnosti, a na toj funkciji zamijeniće ga Dražen Višnjić

Turkanović je bio na čelu AIKT RS od oktobra 2023. godine kada je agencija osnovana, a smijenjen je prije dvije nedjelje na sjednici Vlade Republike Srpske. Ranije je bio pomoćnik ministra u Resoru za informaciono društvo čije poslove je preuzela novoosnovana agencija.

Dražen Višnjić na direktorsko mjesto stiže sa pozicije savjetnika ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željka Budimira.

Prije nekoliko godina obavljao je dužnost šefa Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet (VTK) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a jedno vrijeme savjetovao je i predsjednika RS Milorada Dodika.

Odluka o smjeni Turkanovića biće objavljena u Službenom glasniku RS tokom ove nedjelje.

AIKT RS, navodi se u opisu posla ove agencije, zadužena je da na strateškom i operativnom nivou sprovodi koncept informacione bezbjednosti u RS, kao i da stručno nadzire i kontroliše sprovođenje bezbjednosti putem informaciono-komunikacionih tehnologija (IT).

Ova agencija je dio tima koji je formiran da pruži odgovor i prepozna efekte nedavnog računarsko-bezbjednosnog incidenta, odnosno napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) u RS.

(Mondo.ba)

Pročitajte

Idealan zakon neće značiti ništa, ako se nastavi blokirati rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Vladajuće političke stranke godinama odbijaju osvojiti nove zakone o sukobu interesa, a sve kako bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *