petak , 23 februar 2024
Home / Politika / Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji: Pročitajte izjave ambasadora i predstavnika zemalja

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji: Pročitajte izjave ambasadora i predstavnika zemalja

U Njujorku je održana vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji. Srbiju je na sjednici predstavljao predsjednik Aleksandar Vučić.

Zbog sve češćih incidenata na Kosovu i Metohiji Srbija je u ponedjeljak predala zahtjev misiji Gvajane, koja predsjedava SB UN, za sazivanje vanredne sjednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti.

Vučić je na početku izlaganja zahvalio Savjetu bezbjednosti na brzini sazivanja sjednice. On je ukazao na nepodnošljive uslove života za Srbe na Kosovu i Metohiji koje su stvorile privremene prištinske institucije.

„Nastavljaju se napadi na Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo. Srbi direktno zavise od dinarskih sredstva koja dolaze iz Republike Srbije. Ova mjera je napad pre svega na srpsko stanovništvo“, kazao je Vučić.

Dalje je naveo da je na teritoriji KiM sprovedeno 669 etnički motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto.

„Ukazaću na jednu neospornu činjenicu – potpuno je nesporno da je na teritoriji Kosova i Metohije evro uveden kao jedino sredstvo plaćanja na očigledno protivpravni način, jer je to učinjeno jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini“, naveo je.

Vučić je istakao da je Priština suprotno volji Srba raspisala i održala izbore četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i podsjetio da su Srbi te izbore bojkotovali. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposjeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije, odnosno pripadnika veoma dobro naoružanih albanskih oružanih formacija, podsjetio je Vučić.

Predsjednik Srbije je prisutne podsjetio i na događaje koji su uslijedili nakon toga.

„Uslijedilo je uklanjanje simbola Srbije i isticanje obilježja takozvanog Kosova. Srbima, koji su do tada radili u lokalnim samoupravama, zabranjeno je da pristupe svojim radnim mjestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodljikavom žicom. Ovakva situacija dovela je do mirnih protesta Srba, na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su 29. maja ranili više od 50 Srba“, rekao je on.

„Gazi se i narušava suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji je eksplicitno garantovan rezolucijom 1244 i poveljom Ujedinjenih nacija“, istakao je Vučić i dodao da iako je činjenica da je međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posljedicama svog djelovanja.

Predsjednik Srbije je prisutne podsjetio i na nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, uništavanje srpskih grobalja, ilegalni embargo na srpsku robu i zapljene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca. Napomenuo je da je opremanje savremenom vojnom opremom grupacija Albanaca na Kosovu i Metohiji nesumnjivo u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Savjeta bezbjedenosti.

Kurti: Odredba o evru nije usmjerena protiv Srba

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da se KiM gradi kao multietničko društvo svih, zasnovano na demokratiji i vladavini prava.

„Kako bi uspostavili demokratske institucije, uspostavili smo saradnju sa brojnim značajnim faktorima i rast privrede smo usmjerili kako bi pokazali kako ekonomski napredak i demokratija mogu da idu ruku pod ruku“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da Priština plodove napretka dijeli sa pripadnicima manjinskih zajednica, kao i da su ka srpskim opštinama usmjereni milioni evra na brojne projekte.

Iseljavanje srpskog staniovništva sa KiM objasnio je potragom za boljim ekonomskim uslovima mahom na zapadu Evrope, a ne, kako je rekao, „navodnim etničkim čišćenjem“, prenosi RTS.

Predsjednik privremenih prištinskih institucija je rekao i da je Srbija jedina država, uz Bjelorusiju, koja poslije napada na Ukrajin, nije uvela sankcije Rusiji.

Govoreći o uvođenju evra kao jedine valute, Kurti je rekao da ova odredba ni na koji način ne sprečava srpske vlasti da pomaže kosovskim Srbima, već omogućava transparentnost javnih finansija.

„Učinićemo sve da kosovski Srbi nastave da primaju pomoć od vlasti u Srbiji. Privrženi smo nalaženju najboljih načina da se ove transakcije nastave“, rekao je Kurti.

Rusija: Akcije kosovskih Albanaca – rizik od novog međuetničkog nasilja

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN, Dmitrij Poljanski optužio je Prištinu da je organozovala „antisrpski teror“ sa ciljem da svo srpsko stanovništvo zauvijek napusti teritoriju KiM, te od članica Savjeta bezbenosti zatražio da „stane u zaštitu kosovskih Srba“.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto kosovskih Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvjesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasleđe i predstavi kao albansko, rekao je Poljanski, navodeći da su kosovski Albanci organizovali i nasilno preuzimanje jedne od crkvi na KiM.

Uznemiravanje i arbitrarna hapšenja viđenih Srba su dostigle nivo nevjerovatan s obzirom da se sve to dešava u srcu Evrope, rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

„Kako bi shvatili kako da postignemo trajan mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO pre bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala koletaralnom štetom“, rekao je Poljanski.

Moskva je, takođe, oštro protestovala protiv prodaje protivtenkovski projektila „džavelin“ vlasti u Prištini.

SAD traže hitno odlaganje odluke o finansijskim transakcijama

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild navela je da je Vašington izrazio rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

„Odluka je donijeta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima“, rekla je Tomas-Grinfild.

Tomas-Grinfild je, takođe, rekla da akcije kosovske policije na zapadu KiM i upad u prostorije srpske nevladine organizacije nije u skladu sa nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo.

„Ali kad smo ovde, moramo upozoriti da, poslije četiri mjeseca, očekujemo da Srbija pozove na odgovornost odgovorne za događaje iz Banjske 24. septembra“, rekla je Tomas-Grinfild.

Dijalog pod okriljem EU je najbolji način da se riješe nerešena pitanja, rekla je američka ambasadorka.

Tri britanska prijedloga za smirivanje tenzija

Britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se smanjile napetosti na Kosovu.

„Srbija i Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbjegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv međusobni dogovor“, rekao je britanski ambasador.

Kariuki je pozvao Prištini da „suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama“.

Rekao je da je nedavnim potezima, kosovska centralna banka pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan sprovođenja ove odluke, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.

„Treba da obezbede da Srbi i ostale zaajednice i dalje primaju prihode dok se ne pronađe održivo rješenje“, rekao je Kariuki.

Ujedinjeno kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za događaje u Banjskoj septembra prošle godine.

Kina: Tenzije predstavljaju prijetnju po mir u regionu

Kineski ambasador pri UN, Žang Jun ocijenio je da su jednostrani potezi vlasti u Prištini imali ogroman uticaj na živote kosovskih Srba i izazvali tenzije i paniku koje Kina smatra „veoma ozbiljnim“.

Nove tenzije i obnovljeni antagonizam među etničkim zajednicama predstavljaju prijetnju po regionalni mir i stabilnost i doprinose bilo čijim interesima, rekao je kineski ambasador.

Peking je od šefice UNMIK-a Karolin Zijade zatražio da zahteijva ukidanje nezakonitih i nerazumnih odluka Prištine, dok je od privremenih vlasti u Prištini zatražio da bez odlaganja odustane od ovih odluka.

„Mir na KiM utiče na mir i stabilnost Balkana i čitave Evrope. Kineski stav o ovom pitanju je jasan od samog početka – jednostrane akcije ne pomažu rješavanjeu kosovskog pitanja“, rekao je Žang Jun.

Podržavamo nastojanja strana da postignu obostrano prihvatljivo rešenje dijalogom u okvorima Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je kineski ambasador, prenosi RTS.

(MONDO)

Pročitajte

Policajka Katarina Petrović oslobođena optužbi da je odavala tajne istrage protiv Nikole Petrovića!

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović, koja je uhapšena zbog sumnje da je odala informaciju koju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *