sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Nešićevo ministarstvo traži prevodioce: Ovoliko će građane BiH koštati usluge „tumača“ stranih jezika u Ministarstvu bezbjednosti

Nešićevo ministarstvo traži prevodioce: Ovoliko će građane BiH koštati usluge „tumača“ stranih jezika u Ministarstvu bezbjednosti

Ministarstvo bezbjednosti BiH planira u ovoj godini da iskešira čak 180.000 KM bez PDV za pružanje usluga prevođenja, ali nije poznato za koje jezike im trebaju tumači.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, na čijem čelu se nalazi Nenad Nešić (DNS), ovih dana je raspisalo javni poziv za pružanje usluga prevođenja, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 23. februar.

Za ove usluge ministarstvo planira izdvojiti iz budžeta 180.000 KM bez PDV za ovu godinu.

Iako se u tenderu ne navode dodatne informacije o tome za koje jezike im trebaju prevodioci, niti drugi detalji, može se pretpostaviti da im, između ostalog, tumači stranih jezika trebaju i za azilante koji borave u BiH.

Naime, prema Zakonu o azilu BiH, Ministarstvo bezbjednosti ima obavezu da svim strancima koji iskažu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, tražiteljima azila, izbjeglicama, strancima pod supsidijarnom i privremenom zaštitom osigura prevodioca, jer imaju pravo da budu informisani na jeziku koji razumiju.

Ministarstvo u ovoj godini planira da potroši i dodatnih 35.534 KM bez PDV za servis svojih službenih vozila, a ugovor za te usluge je zaključen sa preduzećem „Total trejd“ iz Doboja.

Iz ovoga je vidljivo da će troškovi za održavanje službenih vozila u ovoj godini biti veći za 10.000 KM u odnosu na 2022.

Kako je ranije objavljeno u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH, Ministarstvo bezbjednosti je u 2022. godini za materijal i usluge popravaka i održavanja vozila iskeširalo 25.856 KM.

Nešićevo ministarstvu posjeduje osam službenih limuzina, kao i 16 specijalizovanih vozila.

(SrpskaInfo)

Pročitajte

“Tako je to kad pare udare u glavu” Crnadak oštro o Stanivukoviću

Već se uveliko govori o tome ko bi mogao odnijeti pobjedu na lokalnim izborima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *