ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Biznis / Znaju da ne mogu biti KONKURENCIJA NJEMAČKOJ: Hrvatska traži manje radnika iz BiH, ali im i dalje treba građevinaca, trgovaca i ugostitelja

Znaju da ne mogu biti KONKURENCIJA NJEMAČKOJ: Hrvatska traži manje radnika iz BiH, ali im i dalje treba građevinaca, trgovaca i ugostitelja

U Hrvatskoj je na početku godine zabilježen blagi pad potražnje za radnicima iz BiH koji se ipak, radije okreću Njemačkoj koja im nudi bolji financijski paket i radne uslove.

Na početku ove godine nešto je manja potražnja za radnicima iz BiH, a i dalje su najviše traženi radnici u sektoru trgovine, građevine, ugostiteljstva i turizma, potvrdila je Amila Jažić, brend i marketing menadžerica portala Mojposao.ba.

– Na portalu MojPosao.ba oglašavaju se svakodnevno poslodavci iz Hrvatske i trenutno se može pronaći preko šest stotina različitih oglasa za posao koji se odnose na lokaciju Hrvatske, međutim primjećujemo nešto manji pad u oglašavanju oglasa u ovom periodu godine nego što je to ranije bio slučaj – naglašava Jažić. Ističe da su u svakodnevnoj komunikaciji s kolegama u Hrvatskoj te da imaju informacije da su poslodavci iz Hrvatske i dalje zainteresovani za radnike iz BiH.

Ali znaju, dodaje, da je tržište BiH prilično iscrpljeno te da se moraju okrenuti i dodatnim izvorima uvoza radne snage iz drugih zemalja, konkretno iz Azije (Nepal, Bangladeš, Filipini..). Dalje navodi da je pored Hrvatske, Njemačka jedna od zemalja koja pokazuje interes za radnicima iz Bosne i Hercegovine.

– Istovremeno, najveći broj koji se odlučuju za rad u inostranstvu bira upravo Njemačku. Opšte je poznato da se radna snaga iz Bosne i Hercegovine pokazala kao kvalitetna i marljiva u Njemačkoj, stoga nije iznenađujuće što njemački poslodavci nastoje privući još radnika iz naše zemlje. Takođe, budući da mogu dobiti bolje radne uslove i financijski paket u Njemačkoj, to predstavlja još jedan od mogućih razloga zašto se hrvatski poslodavci sada ne oglašavaju u tolikoj mjeri jer znaju da ne mogu biti konkurencija toliko u tim uslovima – rekla je Jažić.

Dodaje da je u protekloj godini, pored Hrvatske i Njemačke, najveća potražnja za radnicima iz BiH bila u Sloveniji, Srbiji, UAE, Austriji, Crnoj Gori, te Kuvajtu.

S druge strane, zbog manjka radne snage na tržištu rada u BiH, poslodavci su primorani potražiti i druge načine pronalaska radnika, pa poslodavci iz određenih sektora okreću uvozu radne snage. Za sada se to najviše odnosi na sektore građevine i proizvodnje. Kako kaže, prema informacijama s kojima raspolažu u razgovoru s poslodavcima, najčešće su potrebni profili građevinskih radnika, a zemlje iz kojih najčešće dolaze su Turska, Bangladeš, Indija i Filipini.

Najtraženija zanimanja u BiH

Što se tiče zanimanja koja su lani bila najtraženija u BiH su agent u pozivnom centru (call agent), trgovac, komercijalista/unapređivač prodaje, vozači svih kategorija, skladištari, radnici u proizvodnji, konobari/šankeri, menadžer prodaje, bravar, zavarivač, tesar, kuvar. Najveća promjena na listi najtraženijih zanimanja dogodila se na 6. mjestu, na kojem su radnici u proizvodnji, jer ranije ova pozicija uopše nije ulazila u prvih 10 zanimanja, naglašava Jažić.

Najmanje su bili traženi radnici iz kategorije poslova poljoprivreda – ribarstvo – šumarstvo, umjetnost i dizajn, veterina, nekretnine, ekologija i zabava.

Zanimanja koja najviše nedostaju na tržištu rada, odnosno smatraju se deficitarnim pripadaju različitim sektorima, od ugostiteljstva i turizma (konobari, kuvari i pomoćno osoblje), zatim razni profili zanatskih i građevinskih radnika (zavarivači, bravari, tesari, zidari, vodoinstalateri, električari i inženjeri građevine..), biotehnologija i farmacija (medicinski predstavnici, diplomirani- farmaceuti i farmaceutski tehničari), radnici u proizvodnji, transport i logistika (vozači kamiona) do IT sektora (administratori baza podataka za IT, mrežni, sistem i DevOps inžinjeri).

(SrpskaInfo)

Pročitajte

Simbol bogatstva! Koja zemlja ima najviše zlata, gdje je BiH?

Centralna banka Bosne i Hercegovine, prema dostupnim informacijama, raspolaže sa oko tri tone zlata, jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *