sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Finska ima novog predsjednika: “Ovo je velika pobjeda za demokratiju”
Finnish Prime Minister Petteri Orpo reacts after the results of the Finnish presidential elections at the National Coalition Party (NCP) presidential candidate Alexander Stubb's election reception, in Helsinki, Finland, February 11, 2024. Lehtikuva/Emmi Korhonen via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.

Finska ima novog predsjednika: “Ovo je velika pobjeda za demokratiju”

Bivši konzervativni premijer Alexander Stubb pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj u kojem mu je protivkandidat bio liberalni član Zelenih, bivši šef diplomatije Pekka Haavisto.

Proglasio se pobjednikom nakon što je u drugom krugu dobio 51,6 posto glasova, nakon prebrojanih 99,7 posto. Haavisto je dobio 48,4 posto, podaci su ministarstva pravosuđa.

“Jedino o čemu sada razmišljam, to je zahvalnost. Ovo je velika pobjeda za demokratiju u Finskoj”, rekao je Stubb.

U televizijskom obraćanju nazvao je pobjedu “najvećom čašću” u životu i rekao da je “izuzetno sretan i zahvalan što su Finci u tako velikom broju glasali i što ja mogu služiti kao predsjednik Republike Finske”.

“Alexander, čestitke 13. predsjedniku Finske”, riječi su kojima je Haavisto na javnoj televiziji priznao poraz.

Stubb je proevropski orijentiran, veliki zagovornik Ukrajine i oštrog stava prema Rusiji.

Stubb i Haavisto ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Finske, nakon što ni jedan kandidat nije osigurao dovoljno glasova u prvom krugu prije dvije sedmice u kojem se takmičilo njih devet.

Članstvo u NATO-u

Finski šef države bira se na šest godina, vodi spoljašnju politiku u uskoj saradnji s vladom, a takođe je vrhovni komadant oružanih snaga.

Upravo ta uloga dobila je dodatno na važnosti s obzirom na geopolitičku situaciju u Europi i ulazak Finske u NATO. Ta zemlja ima granicu s Rusijom dugu 1340 kilometara.

Stubb bi trebao preuzeti dužnost početkom ožujka, nasljeđujući predsjednika Saulija Niinistöa koji je završio dva šestogodišnja mandata i više mu nije dopušteno da se kandiduje.

Pod Niinistöom i nakon ruske invazije na Ukrajinu, ta je nordijska zemlja odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u 2022.

Nakon decenija vojne nesvrstanosti, postala je 31. članica odbrambenog saveza u aprilu 2023.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *