sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / NA POMOLU RAT IZRAELA I EGIPTA? Kairo će suspendovati mirovni sporazum ako Netanjahuova vojska uđe u Rafu, oglasili se i SAUDIJCI

NA POMOLU RAT IZRAELA I EGIPTA? Kairo će suspendovati mirovni sporazum ako Netanjahuova vojska uđe u Rafu, oglasili se i SAUDIJCI

Egipat preti da će suspendovati mirovni sporazum s Izraelom ako izraelska vojska uđu u gusto naseljeni pogranični grad Rafa u Pojasu Gaze.

Ta zemlja je uz to upozorila da bi borbe u tom gradu mogle izazvati zatvaranje glavne rute za snabdevanje palestinskih teritorija, rekla su dva egipatska zvaničnika i jedan strani diplomata.

Pretnji da se suspenduju sporazumi iz Kemp Dejvida, kamen temeljac regionalne stabilnosti tokom gotovo pola veka, prethodila je ocena premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je neophodno slanje vojnika u Rafu kako bi se izvojevala pobeda u četvoromesečnom ratu protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze je pobeglo u Rafu od sukoba u drugim područjima i sada živi u šatorima i skloništima UN kraj granice.

Egipat strahuje od masovnog priliva stotina hiljada palestinskih izbeglica kojima možda nikada ne bi bilo dozvoljeno da se vrate.

Organizacije za pomoć su u međuvremenu upozorile da bi ofanziva u Rafi pogoršala već katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi gde je oko 80 odsto stanovnika pobeglo iz svojih domova, a po podacima UN četvrtina populacije gladuje.

Netanjahu je u intervjuu za ABC njuz nagovestio da bi civili u Rafi mogli pobeći na sever, rekavši da ima „puno područja“ koje je vojska „očistila“.

On je rekao da Izrael priprema „detaljan plan“ da ih raseli.

Izraelska ofanziva je međutim izavala veliko razaranje posebno na severu Gaze i žestoke borbe se još uvek vode u centralnom delu te teritorije i Kan Junisu na jugu.

Kopnena ofanziva u Rafi bi takođe mogla da dovede do zatvaranja graničnog prelaza za isporuku preko neophodne hrane i lekova.

Sva tri pomenuta anonimna zvaničnika su potvrdila pretnje Egipta.

Katar, Saudijska Arabija i druge zemlje su takođe upozorile na ozbiljne posledice ako izraelska vojska uđe u Rafu.
(Kurir.rs/Beta)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *