sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Netanyahu i Biden razgovarali 45 minuta: Amerika traži sigurnost za civile u Rafahu

Netanyahu i Biden razgovarali 45 minuta: Amerika traži sigurnost za civile u Rafahu

Američki predsjednik Joe Biden i premijer Izraela Benjamin Netanyahu razgovarali su danas telefonom o ratu u Pojasu Gaze i naporima da se oslobode preostali taoci koje pripadnici Hamsa drže u enklavi.

Razgovor je bio fokusiran na tri pitanja, prema izvještaju: planirana ofanziva Izraela na Rafah, povećanje isporuke humanitarne pomoći civilima i zastoj razgovora o oslobađanju talaca.

Prema saopćenju Bijele kuće, Biden je „ponovo potvrdio naš zajednički cilj da vidimo poraz Hamasa i da osiguramo dugoročnu sigurnost Izraela i njegovog naroda“ i „razgovarao o tekućim naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas“.

Biden je također naglasio potrebu da se iskoristi napredak postignut u pregovorima kako bi se osiguralo oslobađanje svih talaca što je prije moguće i pozvao na hitne i konkretne korake za povećanje humanitarne pomoći palestinskim civilima.

Bijela kuća kaže da je Biden ponovo potvrdio svoj stav da vojna operacija u Rafahu ne bi trebalo da se pokrene bez „vjerodostojnog i izvodljivog“ plana za osiguranje sigurnosti više od milion ljudi koji se nalaze u gradu.

Netanyahu je u ranijem intervjuu rekao da će Izrael krenuti na Hamas u Rafahu, „osiguravajući siguran prolaz za civilno stanovništvo“.

Direktor CIA-e William Burns očekuje se u utorak u Kairu radi razgovora s posrednicima o potencijalnom primirju. Izrael je do sada odbijao da pošalje svoje predstavnike, s obzirom na Hamasove zahtjeve, koje smatraju neostvarivim.

Oni uključuju trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, rekonstrukciju enklave i oslobađanje oko 1.500 palestinskih zatvorenika, u zamjenu za oslobađanje preostalih izraelskih talaca.

(Klix.ba)

Pročitajte

“Tako je to kad pare udare u glavu” Crnadak oštro o Stanivukoviću

Već se uveliko govori o tome ko bi mogao odnijeti pobjedu na lokalnim izborima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *