petak , 23 februar 2024
Home / Politika / Nije mu spomenuo ime, ali svi znaju na koga misli: Putin je Carlsonu Tuckeru otkrio pakleni plan!

Nije mu spomenuo ime, ali svi znaju na koga misli: Putin je Carlsonu Tuckeru otkrio pakleni plan!

U inače poprilično dosadnom intervjuu, koji je ruski predsjednik Vladimir Putin dao američkom novinaru Carlsonu Tuckeru, najintrigantniji dio nesumnjivo je onaj gdje se spominju planovi oko razmjene zarobljenika. Putin je tako otkrio da ruske i američke specijalne službe razgovaraju o izručenju Evana Gershkovicha te kako su postigle određeni napredak.

Podsjetimo, novinar Wall Street Journala (WSJ) Evan Gershkovich, uhapšen je 29. marta 2023. u Ekaterinburgu na Uralu i optužen je za pokušaj pribavljanja vojnih tajni. On i WSJ odlučno odbacuju te optužbe, dok je američka vlada saopćila da je Gershkovich nezakonito pritvoren i zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu. Gershkovich je i prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata i ako bude osuđen prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

No ruski predsjednik sugerirao je, kako piše Reuters, da Moskva zauzvrat želi da Njemačka oslobodi Vadima Krasikova, koji je po nalogu Rusije osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva čečenskog disidenta u Berlinu 2019.

Putin je, ne spominjući Krasikova imenom, govorio o osobi koja je “zbog patriotskih osjećaja eliminirala bandita u jednoj od europskih prijestolnica”. Analitičari su suglasni kako se radi o Krasikovu. Najveći problem za Putina je što Nijemci ne žele da “njihovi” zatvorenici budu dio “rusko-američkih dogovora”.

Kako smo ranije pisali, Krasikov je pod imenom Vadim Sokolov u Berlinu smaknuo Zelimhana Hangošvilija, ali je uhapšen pri bijegu. Ruska ambasada inzistira da se radi o “Vadimu Sokolovu”, iako je vrlo brzo ustanovljeno da je riječ o Vadimu Krasikovu, operativcu ruskog FSB-a iz Pete uprave, što je potvrdio i istraživački portal Bellingcat. Njemački sud utvrdio je da se radi pokušaju ubistvu koje je “naručila ruska država” te je Krasikova osudio na doživotnu robiju. Službeni Kremlj tada je nazvao tvrdnje o umiješanosti Rusije u ubojstvo u Berlinu “apsolutno neutemeljenima”.

“Ne postoji tabu oko rješavanja ovog pitanja. Postoje određeni uvjeti o kojima se pregovara putem kanala specijalnih službi. Vjerujem da se može postići dogovor”, rekao je Putin Carlsonu Tuckeru.

Vadim Krasikov je rođen u selu Kenestobe u Kazahstanu. Služio je u sovjetskoj vojsci tokom rata u Afganistanu, kasnije se pridružio elitnim jedinicama ruske policije, a zatim i FSB-u, glavnoj obavještajnoj agenciji u zemlji, nasljednici KGB-a.

No o njemu najbolje govori transkript sa suđenja Krasikovu, koje je objavio WSJ, a prenosi Jutarnji.

“Ruski plaćeni ubica Vadim Krasikov, vozeći bicikl, pratio je svoj metu do prepunog dječjeg igrališta u središnjem gradskom parku ispunjenom porodicama i radnicima. Kad je muškarac koji mu je bio meta ušao u park Tiergarten, vozio je bicikl iza njega. Izvukao je pištolj iz ruksaka i pucao mu u leđa, ostavivši svoju žrtvu, bivšeg vođu čečenskih pobunjenika, na tlu. Krasikov je tada sišao s bicikla i mirno još dva puta pucao čovjeku u glavu dok su sve gledali djeca i roditelji”.

Rusko-američku novinarku Alsuju Kurmaševu, urednicu Radija Slobodna Europa, koja je uhapšena po istim optužbama kao i Gershkovich, niti Putin niti Carlson nisu spominjali.

(N1 Info.ba)

Pročitajte

Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog, na njemu pronađeni tragovi modrica

Novaja gazeta Evropa (Novaya Gazeta Europe) saznaje da se tijelo ruskog opozicionara i najglasnijeg kritičara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *