sreda , 21 februar 2024
Home / Biznis / Njemačka trči počasni krug: Da li se bliži kraj dominaciji evropske industrijske velesile i šta im je došlo glave
epa11011863 Workers assemble parts of a new car at the assembly line of German automobile maker BMW's car factory in Munich, Germany, 05 December 2023, on the same day the plant was visited by German Chancellor Scholz. EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Njemačka trči počasni krug: Da li se bliži kraj dominaciji evropske industrijske velesile i šta im je došlo glave

Dani Njemačke kao industrijske velesile bliže se kraju, a konačan udarac za neke proizvođače bio je prestanak upotrebe velikih količina povoljnog ruskog prirodnog gasa, piše „Blumberg“.

Isti izvor navodi da proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji bilježi pad od 2017. godine koji se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti.

Izvršni direktor “GEA grup AG” Stefan Kleber rekao je da nema mnogo nade.

-Zaista nisam siguran da li možemo da zaustavimo ovaj trend, mnoge stvari će morati da se promijene veoma brzo – rekao je Klebert za “Blumberg”.

List navodi da je nekoliko velikih fabrika prošle godine zatvorilo svoja postrojenja, te ocjenjuje da su temelji njemačke industrijske proizvodnje pali kao domine.

-Sjedinjene Države se udaljavaju od Evrope i žele da se takmiče sa svojim transatlanskim partnerima. Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasit kupac njemačke robe – piše “Blumberg”.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokratija.

-Obrazovni sistem, nekad moćan, obilježen je nedostatkom dugoročnog ulaganja u javne usluge. Istraživački institut IFO procjenjuje da će pad matematičkih vještina koštati privredu oko 14 biliona evra proizvodnje do kraja vijeka – navodi “Blumberg”.

Njemačka još ima veliku grupu malih proizvođača, ali zbog zastoja reformi nije jasno kako bi mogla da uspori industrijski pad.

-Nismo više konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoj, zaostajemo – rekao je ministar finansija Kristijan Lindner za “Blumberg”.

“Blumberg” navodi da francuski proizvođač guma “Mišelin” zatvara dvije njemačke fabrike i smanjuje broj zaposlenih za trećinu do kraja 2025, što utiče na 1.500 zaposlenih, dok američki rival “Gudjir” ima slične planove.

–Jedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija Njemačke i to direktno zbog gubitka ruskog gasa. Prelazak na čist vodonik je još nesiguran, a na svakih 10 kompanija, jedna planira da zaustavi proizvodnju”, navodi “Blumberg”.

Isti izvor dodaje da i Kina stvara probleme njemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za njemačkom robom, dok sa druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje njemačko tržište, posebno tržište električnih automobila.

–Proizvođači solarnih panela zatvaraju fabrike, jer se takmiče sa kineskom konkurencijom koja ima pomoć države – navodi “Blumberg”.

(SrpskaInfo)

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *