sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / „Ovo je najopakije vrijeme za te razgovore“ Milanović poručio da Hrvatskoj TREBA PROFESIONALNA VOJSKA

„Ovo je najopakije vrijeme za te razgovore“ Milanović poručio da Hrvatskoj TREBA PROFESIONALNA VOJSKA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da toj zemlji treba profesionalna vojska i njeno jačanje, podsjećajući da mu je prije neki dan došao ministar odbrane Ivan Anušić „sa nalogom, sad pred izbore“ o uvođenju vojnog roka.

Ne ulazim u te priče da bi bilo dobro vaspitno da se mladi muškarce odmaknu od matere, to su gluposti. Nije moguće. Imamo Ustav. Prigovor savijesti, savijest mi brani, doviđenja -rekao je Milanović za N1 Hrvatska.

– Nama treba profesionalna vojska. Ovo je najopakije vrijeme za te razgovore, tu namjere nisu dobre. Ništa se od toga ne može sprovesti bez vrhovnog komandanta. Taj zakon će biti mrtvo slovo na papiru, ako se prije toga ne konsultuješ sa vrhovnim komandantom -ponovio je.

Anušić je došao, prisilno civilizovano za razliku od one spodobe, sa nemogućim zadatkom kod mene na razgovor. Mi nismo nikad ukinuli dobrovoljno osposobljavanje, to svi znaju, rekao je Milanović i poručio: „Hajde dođite i vidite koliko se ljudi postroji“.

– To je nesprovodivo, dok Ustav dopušta svakom da kaže „ja ne bih“, nema smisla. Ali, to je nalog (premijera Andreja) Plenkovića, ministru ne bih bio u koži, nije jednostavno -konstatovao je Zoran Milanović.

On je upozorio i da je Evropska unija u ozbiljnoj krizi i da joj treba biti lojalan, ali „fantazirati o jačanju Evrope, gdje bi se Hrvatska morala još više smanjiti, treba odbiti od praga čeličnom metlom“.

– Ne može. Koji dio mog „ne“ ne razumiješ? Nećemo dati bilo koje naše pravo, kao što se ne daje zlatni metak ili ogrlica koju si naslijedio od babe – naglasio je Milanović i neka od iskustava iz EU uporedio sa periodom Jugoslavije.

Non stop se nešto menjalo, prilagođavalo, ustavi i temeljni akti su normalni i donose se da bi trajali. U EU još se sarma nije ohladila, mota se nova, ilustrovao je.

Status Hrvata u Bosni i Hercegovini je ispod svih nivoa šta se njima radi, tu je uloga Plenkovića kukavička. Ta evropska birokratija pojma nema i puni su predrasuda. Kako je moguće da ja u interesu Hrvata u BiH, razgovaram sa svima s kojim mogu, razgovaram sa Miloradom Dodikom, predočio je Milanović.

(Srpskainfo)

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *