sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Parlament odlučio: Kazna za silovatelje djece na Madagaskaru hemijska i hirurška kastracija

Parlament odlučio: Kazna za silovatelje djece na Madagaskaru hemijska i hirurška kastracija

Parlament Madagaskara usvojio je zakon kojim će se hemijski, a u nekim slučajevima, hirurški kastrirati osuđeni za silovanje maloljetnika.

Novi zakon predviđa da će hirurška kastracija uvijek biti izrečena za osuđenike koji su silovali djecu do 10 godina.

Slučajevi silovanja djece od 10 do 13 godina biće kažnjeni hirurškom ili hemijskom kastracijom, dok će silovanje djece od 14 do 17 godina biti kažnjivo hemijskom kastracijom.

Ovaj zakon sada mora da bude ratifikovan u Ustavnom sudu i da ga potpiše predsjednik Andri Radžoelina, koji je prvi pokrenuo ovo pitanje, a vlada predložila promjenu zakona.

Usvajanje ovog zakon naišlo je na kritiku pojedinih međunarodnih grupa za ljudska prava, ali i na podršku aktivista u toj afričkoj državi koji smatraju da treba odvratiti nasilnike od silovanja.

Ministar pravde Landi Mbolatijana Randriamanantenasoa rekla je da je prošle godine zabilježeno 600 slučajeva silovanja maloljetnika, a samo u januaru 133, prenio je AP.

„Madagaskar je suverena zemlja koja ima pravo da usklađuje svoje zakone u skladu sa okolnostima i u opštem interesu naroda. Trenutna kazna nije dovoljno jaka da bi se zaustavili počinioci takvih krivičnih djela“, rekla je ona.

(Srna/MONDO)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *