sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / „STVARANJE EKSTRA PROFITA“ SPS za ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj

„STVARANJE EKSTRA PROFITA“ SPS za ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj

Socijalistička partija Srpske saopštila je da je neophodno donijeti Uredbu kojom bi se ograničila marža ili propisala maksimalna cijena u nominalnom iznosu za grupu osnovnih životnih namirnica.

Iz SPS poručuju da se Uredbom moraju obuhvatiti pekarski proizvodi, osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, hrana i sredstva za higijenu za bebe i djecu i lijekovi.

-Veliki poremećaji na globalnom tržištu, koji se u kontinuitetu dešavaju od 2020. godine i početka pandemije korona virusa, a koji su dodatno usložnjeni ratnim sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku, rezultovali su ozbiljnim poremećajima i na domaćem tržištu. Nažalost, ovi poremećaji su od strane neodgovornih privrednih subjekta, koji posluju u Republici Srpskoj, bili iskorišćeni za ostvarivanje ekstra profita. Tržišna kretanja, koja su obilježena nerealnim poskupljenjima roba i usluga, kao i povećanjem stope inflacije, pala su na teret naših građana – saopšteno je iz SPS.

Oni dodaju da plate zaposlenih ne prate inflatorna kretanja, niti rast cijena, usljed čega se smanjuje kupovna moć građana koji se dovode na ivicu egzistencije.

-SPS podržava najavljenu Uredbu Vlade Republike Srpske koja se tiče ograničenja marže na hljeb, ali isto tako smatramo da je krajnji trenutak za donošenje Uredbe kojom bi se ograničila marža ili propisala maksimalna cijena u nominalnom iznosu za grupu osnovnih životnih namirnica koje se svakodnevno koriste u domaćinstvima. Donošenjem ovakve Uredbe direktno bismo pokazali odgovornost države prema građanima i njihovom životnom standardu, što je i suština društveno odgovornog djelovanja države – poručuju iz SPS.

U saopštenju se navodi da prijavljeni godišnji prihodi i dobit trgovačkih društava u Srpskoj jasno ukazuju da postoji prostor i za snižavanje cijena i povećanje plata radnika, bez bojazni za poslovanje privrednih društava.

-Društveno odgovorno poslovanje mora biti imperativ našeg društva jer samo na taj način čuvamo radnika i njegova prava, odnosno naše građane. SPS je više puta javno predlagala set mjera i politika u cilju ograničenja cijena. Odgovornost prema građanima bi trebala biti zajednički imenitelj svim političkim subjektima u Srpskoj – zaključuju u SPS.

(SrpskaInfo)

Pročitajte

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije RS Siniša Kostrešević u posjeti PU Bijeljine i OJT Bijeljina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan posjetio je danas Policijsku upravu Bijeljina sa direktorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *