petak , 23 februar 2024
Home / Politika / BiA razbila još jednu špijunsku mrežu – uhapšene četiri osobe

BiA razbila još jednu špijunsku mrežu – uhapšene četiri osobe

U akciji pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije i nadležnog javnog tužilaštva razbijena je još jedna špijunska mreža u Srbiji i uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično djelo špijunaža.

Kako saznajemo, BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obavještajno i subverzivno djelovala u našoj zemlji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost. Svi uhapšeni su državljani Srbije.

Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obavještajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status povjerljivosti i tajnosti. Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbjednosti. Kako saznajemo, poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva.

Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije. Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svjesno i sa umišljajem prikupljali tajne i povjerljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima. Komunikaciju i razmjenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist. Isplate su se vršile isključivo u gotovom novcu.

Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom agenturnom djelovanju i koja je, u skladu sa zakonom, izuzeta na dalju analizu i vještačenje.

(Info Bijeljina)

Pročitajte

Hoće li BS u Vladu: Ozbiljna priča ili taktika PES-a protiv Demokrata?

Demokrate neće izaći iz Vlade ako procijene da prisustvo BS-a “ne kompromituje njihove sposobnosti da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *