ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / JEZIVO: Policajci godinama nisu imali ljekarski pregled – Ubistvo u Tuzli otkrilo šokantne podatke

JEZIVO: Policajci godinama nisu imali ljekarski pregled – Ubistvo u Tuzli otkrilo šokantne podatke

Nakon što je tuzlanski policajac Elvis Ćustendil (51) ubio Amru Kahrimanović (52) ispalivši u nju 16 metaka iz službenog pištolja javnost je šokirana informacijom da 30 godina nisu vršene provjere zdravstvenog stanja policijskih službenika u Tuzlanskom kantonu.

Pravilnikom MUP-a je propisano da se ljekarski pregled policijskih kadeta vrši prililikom prijema kandidata, tu priča počinje i završava.

„Posljednji pregled kojem sam ja prisustvovao rađen je 1993. godine, ja radim već 32 godine u ovoj kući. Od 2018. godine kako sam na čelu, imao sam problem sa svojom smjenom, gdje pokušavam organizovati ljekarski pregled, ali nisam naišao narazumijevanje u pogledu finansijskih sredstava. „, rekao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman na konferenciji za novinare održanoj nakon ubistva Amre Kahrimanović.

Novi pravilnik

Ovu informaciju je za Klix.ba komentirao i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović.

Iako je Korman rekao da je glavni razlog neobavljanja ljekarskih pregleda nedostatak novčanih sredstava, Mehanović kaže da je nova vlada izdvojila sredstva za tu namjenu.

Međutim, riječ je o sredstvima koja su izdvojena tek nedavno.

„Neposredno pred dolazak ove Vlade Tuzlanskog kantona je usvojen Pravilnik koji propisuje obavljanje ljekarskih pregleda u dvije, odnosno četiri godine. U tim rokovima je Uprava policije pokrenula obavljanje ljekarskih pregleda“, kaže Mehanović.

Prema navedenom, naredni ljekarski pregled se očekuje u ovoj godini.

Mehanović ističe da se izmjenama Zakona o policijskim službenicima osiguralo da niko ne ostane bez posla te da policajac za kojeg se utvrdi da gubi zdravstvenu sposobnost može biti na poziciji namještenika.

„Lica koja su nesposobna za nošenje naoružanja iz bilo kojih razloga, nisu to samo psihičke smetnje, imamo tu i srčane smetnje ili probleme s vidom, preraspodjeljeni su na druga radna mjesta. Ako se pojavi veći broj lica mora se imati zakonski osnov, ne mogu se svi rapsodjeliti na policijske poslove“, kaže Mehanović obrazlažući zbog čega je došlo do izmjena zakona.

Dodaje da je zakon ranije propisivao da se čin gubi u samo dva slučaja – na lični zahtjev i kada se osoba penzioniše.

Opširnije na (Klix.ba)

Pročitajte

Znate li koja su pravila za prenos lijekova preko granice, šta smijete nositi i uz koje uslove?

Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *