sreda , 21 februar 2024
Home / Politika / Održan protest u Kosovskoj Mitrovici: “Srbi su građani drugog reda, odluka CBK diskiminatorska”
Kosovska Mitrovica, 12. februara 2024.- Intoniranjem himne Srbije poèeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim graðani žele da skrenu pažnju èitavom svetu i meðunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara. Skup je poèeo u severnom delu Kosovske Mitrovice, na glavnom šetalistu u blizini Trga Braæe Miliæ, a prisutno je nekoliko hiljada graðana iz svih delova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM. FOTO TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

Održan protest u Kosovskoj Mitrovici: “Srbi su građani drugog reda, odluka CBK diskiminatorska”

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice sa protesta Srba zatraženo je od kosovskih vlasti da omoguće isplatu penzija i ostalih davanja u dinarima. Naveli su kako je odluka Centralne banke Kosova (CBK) koja to onemogućava „diskriminatorska i politički motivisana“. Skup organizuje Savez penzionera KiM, a podržala ga je Srpska lista.

Građani su se okupili na Trgu Braće Milić. Okupljeni su nosili srpske zastave i transparente, javlja reporter N1.

Procjenjuje se da je na skupu prisustvovalo na desetine hiljada ljudi, svih starosnih dobi.

Dragiša Milović iz Srpske liste kazao je da odluka o ukidanju dinara nije usmjerena samo protiv srpskog naroda već i manjina te dijela Albanaca koji primaju penzije u dinarima.

“I sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice koja je ovdje od ‘99 godine Rezolucijom 1244 došla da uvede vladavinu prava, da vrati sve programe i da svi mi koji živimo na Kosovu imamo miran i stabilan život. Nažalost, i poslije 25 godina evo prilike da svijetu, Evropi i domaćoj javnosti kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda na Kosovu, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam prijeti tihi egzodus sa vekovnih prostora”, naveo je.

Na protestu okupljeni su nosili zastave i transparente sa natpisima: “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“, „UN 1244 USA HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, ali i „Pravda za Slađana“ i „Nije kriv“, prenosi KoSSev.

(N1 Info.ba/Al Jazeera)

Pročitajte

UDAR na džep: 10 fakulteta povećalo školarinu – za sada

Deset fakulteta od 29, za koje Univerzitet u Beogradu ima u ovom trenutku podatke, povećalo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *