petak , 23 februar 2024
Home / Biznis / Resursi se usmjeravaju na AI: Kompanije ove godine ukinule 34.000 radnih mjesta

Resursi se usmjeravaju na AI: Kompanije ove godine ukinule 34.000 radnih mjesta

Tehnološke kompanije ukinule su ove godine 34.000 radnih mjesta reorganizujući svoje radne resurse kako bi ulagale u nove oblasti poput generativne vještačke inteligencije.

“Majkrosoft”, “Snep” “Ibej” i “Pejpal” od početka januara ukinuli su na stotine ili čak hiljade pozicija, navodi veb sajt “Lejofs” koji prati opadanje u industriji.

Trendu otpuštanja ove godine priključilo se 138 tehnoloških kompanija.

Gubici su, ipak, manji od početka 2023. godine kada su velike tehnološke grupe, uključujući “Metu”, “Amazon” i “Majkrosoft” ukinule brojne pozicije nakon prekomkernog zapošljavanja tokom pandemije.

U tehnološkom sektoru prošle godine je ukinuto 263.000 radnih mjesta, pokazuju podaci “Lejofsa” na koje se poziva “Fajnenšel tajms”.

– Tehnološke kompanije su procjenjivale svoju radnu snagu i zaključile da bi, kada bi imale manje organizacije kojom bi se bavile, mogle da učine još više – navodi za “Fajnenšel tajms” analitičar DŽefri Brent Til i dodaje da će se otpuštanja nastaviti i da može biti gore.

Vanredni profesor menadžmenta Danijel Keum kaže da kompanije ponovo procjenjuju koje su im prioritetne oblasti za ulaganja i smanjuju broj pozicija u skupim odjeljenjima, navodeći primjer “Amazonove” platforme za video-strimovanje “Tvič” koja je ove godine ukinula na stotine radnih mesta.

“Amazon”, “Majkrosoft”, “Meta”, “Alfabet” i servis za striming muzike “Spotifaj” su kompanije koje su najavile planove za postizanje takvog balansa ove godine, prenosi “Raša tudej”

(Srpskainfo)

Pročitajte

“Ako ga izruče, umrijet će” Počinje Assangeova posljednja pravna bitka

Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *