petak , 23 februar 2024
Home / Biznis / JAČI OD MNOGIH DRŽAVA: Microsoft prestigao Apple i postao najvrednija kompanija na svijetu

JAČI OD MNOGIH DRŽAVA: Microsoft prestigao Apple i postao najvrednija kompanija na svijetu

Microsoft je postao najvrednija kompanija na svijetu nadmašivši prethodni rekord koji je držao Apple sa 3,09 biliona dolara.

Kompanija je prošli petak dosegla tržišnu vrijednost od tačno 3,125 bilijuna dolara, čime je postavila novi rekord. Apple koji je pao na drugo mjesto trenutno se procjenjuje na 2,916 biliona dolara. Glavni razlog za uspon Microsofta na vrh pripisuje se kompanijinom dobrom razumijevanju tehnologija vještačke inteligencije i značajnim ulaganjima u to područje.

Vještačka inteligencija, reklamirana kao najvažnija tehnologija budućnosti već je uticala na način na koji mnoge kompanije sada vode svoje poslovanje i produktivnost. Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella takođe je izjavio da ova tehnologija ima potencijal da preoblikuje gotovo svaku industriju.

Objavljeno je da su prihodi Microsofta u drugom tromjesečju 2024. porasli za čak 18%. Kao glavni pokretači ovog značajnog povećanja navode se podrška za AI donesena u Windows 11 i akvizicija Activisiona koja mijenja ravnotežu u sektoru igara, prenosi Računalo.com.

Izvršni direktor Nadella je u svojoj posljednjoj prezentaciji naglasio važnost revolucije AI i utvrdio da će firme koje propuste ovaj trend poprilično zaostajati u odnosu na konkurenciju. Takođe je savjetovao ne samo kompanijama nego i državama da sve svoje buduće planove rade u skladu sa ovakvim razvojem događaja.

(Nezavisnenovine)

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *