petak , 23 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić zbog zločina nad Srbima u Brodu

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić zbog zločina nad Srbima u Brodu

BANJALUKA – U Švedskoj je prema Interpolovoj potjernici uhapšen Dedo Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, rečeno je Srni u MUP-u.

Ministarstvo pravde BiH proslijedilo je Švedskoj ekstradicionu molbu sa dokumentacijom u vezi sa hapšenjem Odobašića.

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac potvrdio je Srni da je, prema njegovim saznanjima, u Švedskoj po Interpolovoj potjernici uhapšen Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu.

Odobašiću je pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno je izjašnjavanje o krivici jer se nije pojavio u sudnici. Sud nije dobio potvrdu da je Odobašiću uručen poziv koji mu je diplomatskim putem poslat na adresu u Švedskoj.

Okružno javno tužilaštvo Doboj tereti Odobašića za mučenje srpskih civila u Brodu u martu i junu 1992. godine.

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane. On se tereti i da je staroj zgradi policije u Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod ubili su 26. marta 1992. godine devetero srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, što je prvi masovni zločin nad srpskim narodom u proteklom ratu.U narednih nekoliko dana, ove formacije ubile su još 37 mještana Sijekovca. Najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 72 godine.

(Nezavisnenovine)

Pročitajte

(VIDEO) POŽAR KOD DERVENTE Vatra se raširila usljed jakog vjetra, mještani u strahu

U mjestu Gornji Detlak kod Dervente večeras se raširio požar koji je tokom dana zahvatio …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *