Categories Republika Srpska

NOVI DETALJI MISTERIOZNE SMRTI ANDRIJANE LAZIĆ LEDE KRV U ŽILAMA

Andrijana Lazić tragično je izgubila život 10.01.2024. godine u Dubaiju. Njena smrt i dalje je obavijena velom tajne. Šta se desilo u Dubaiju još uvijek niko nema odgovor na to. Iz policije je stigao izvještaj o smrti, u kome stoji da je u pitanju pad sa visine i nesretan slučaj. Kako je došlo do pada, da li je neko to vidio ili nije? Samo su neka od pitanja koja bacaju sumnju na njenu smrt.

Otkrili smo nove detalje oko smrti ove mlade zvijezde, te saznajemo moguće motive oko likvidacije ove djevojke, navodi se na Ozna.us i Washington Post-u. Ono što je šefa policije u Dubaiju Isa Ahmeda Salen Ahmeda opredjelilo da u prvi mah odredi zadržavanje Andrijaninih drugarica do okončanja istrage bio je niz sumnji u vezi okolnosti pod kojima je nastupila smrt.

Smrt žena se u ovom Arapskom emiratu rijetko ispituje, zbog postojanja određenih društvenih normi i običaja, te iz tog razloga posebno je interesantno da slučaj Andrijane Lazić bio izuzetak. Za ovaj slučaj su se zainteresovali pojedini pripadnici određenih i Američkih i Ruskih obavještajnih službi, prvenstveno zato što je Andrijanin otac Nebojša Lazić, kao pripadnik MUP-a RS učestvovao u više međunarodnih akcija usmjerenih u borbi protiv terorizma.

Kako saznajemo, policija u Dubaiju raspolaže sa podacima da su u isto vrijeme primjećene bar dvije organizovane obavještajne i kriminalne grupe, koje bi možda, mogle biti zainteresovane da ovom likvidacijom pošalju poruku njenom ocu Nebojši Laziću da odustane od posla kojim se bavi. Kako smo već naveli Lazić je učestvovao u hapšenjima „jakih“ ličnosti iz kriminalnog miljea i ostvarivao kontakte sa diplomatskim i bezbjedonosnim službama i SAD i Rusije, zbog čega je među političarima u Srbiji dobio nadimak „kralj istoka i zapada“.

Takođe saznajemo da se u posljednje vrijeme angažovao i na pokušajima uspostavljanja kontakata u SAD koji bi obezbijedili da se saslušaju i uvaže argumenti srpske strane u BiH vezani za aktivnosti i poruke lidera Republike Srpske. Drugim riječima da se obustavi potpuno apsurdno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i oslobodi montiranih optužbi pred Sudom BiH. Ono što podgrijeva ovu sumnju jeste zainteresovanost obavještajno-vjerskog miljea današnjih Bošnjaka, da se suđenje Miloradu Dodiku dovede do kraja i da mu se zabrani političko djelovanje po cijenu destabilizacije prilika u BiH.

Po ovoj teoriji, smrt kćerke duboko bi potresla Lazića koji bi izgubio volju da se dalje angažuje u smjeru lobiranja za srpske interese. Nezvanično, Lazić je zbog ovog zalaganja, već naišao na niz opstrukcija pa i pokušaja da se pokvare njegovi kontakti u SAD. U toj priči se pominju i velike svote novca koje se ulažu u pokušajima blokiranja prezentovanja srpskih interesa administraciji u SAD.

Druga sumnja vodi ka jakim kriminalnim grupama iz BiH uvezanim sa krijumčarskim organizacijama iz okruženja, koje su pronašle sklonište u Dubaiju. Njih je u nedavnoj izjavi pomenuo i predsjednik Republike Srpske pozivajući vrh političkih stranaka iz Sarajeva da se izjasne da li sarađuju sa tim grupama.

Ovdje se ne završava spisak zainteresovanih da se osvete ili nanesu bol Laziću, jer je učestvovao i u akcijama hapšenja pripadnika kriminalnih organizacija koje su počinile ubistva poznatih ličnosti na teritoriji Republike Srpske.

Neki upravo u tome vide motiv i iznose mogućnost da su ostaci muslimanskih obavještajnih službi iz Sarajeva, koji su tada bili povezani sa radom Iranske obavještajne službe u BiH, mogli pokrenuti ili naručiti akciju u Dubajiu preko starih veza. Iran, kako pojašnjavaju izvori, ima dvije odvojene obavještajne službe, čiji pojedini pripadnici nakad rade i na svoju ruku, ali i potpuno suprotne operacije u istoj zemlji.

Ovdje, napominju sagovornici, treba imati u vidu da se radi o pojedincima, osobama iz obavještajno-kriminalnog miljea, koje su već obavljale slične akcije. Neke od grupa nastale u toj saradnji, trenirane u kampu Pogorelica, izvršile su niz  atentata u Sarajevu, pa i pokušaj ubistva tadašnjeg glavnokomandujućeg Armije BiH Sefera Halilovića.

I jedan od ministara bezbijednosti BiH imao je izvijesnih problema nakon protjerivanja dvojice Iranskih obavještajaca iz BiH i pada dijela podataka vezanih za njihovu mrežu.

U istragu su uključeni DEA i FBI, u traženju odgovora na pitanje „Šta se tačno desilo?“.

Članak je u nadogradnji, te su zbog toga moguće izmjene!

Izvornu vijest možete pročitati na Ozna.us i Washington Post-u.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like