Categories USA

FBI upozorava: Ne koristite javne punjače za mobilne telefone! Ovo možda rade i kod nas

New York CNN — FBI upozorava građane da ne koriste javne stanice za punjenje telefona kako bi izbjegli izlaganje svojih uređaja zlonamjernom softveru.

Javne USB stanice poput onih koje se nalaze u trgovačkim centrima, kafićima i na aerodromima koriste hakeri za širenje zlonamjernog softvera i softvera za praćenje, navodi se u tvitu prošle sedmice iz ogranka FBI-a u Denveru. Agencija nije navela nikakve konkretne primjere.

“Nosite svoj punjač i USB kabel i umjesto toga koristite električnu utičnicu”, savjetovala je agencija u tvitu.

Dok su javne stanice za punjenje mnogima privlačne kada je baterija uređaja kritično slaba, stručnjaci za sigurnost godinama izražavaju zabrinutost zbog rizika. Istraživači su 2011. godine skovali izraz „đus džeking“ kako bi opisali problem.

„Samo uključivanjem telefona u [kompromitovani] utičnicu ili punjač, vaš uređaj može biti zaražen, a to kompromituje sve vaše podatke“, objasnio je Drew Paik, bivši član sigurnosne firme Authentic8, za CNN 2017.

Kabl koji koristite za punjenje telefona se također koristi za slanje podataka sa vašeg telefona na druge uređaje. Na primjer, kada priključite svoj iPhone na Mac pomoću kabla za punjenje, možete preuzeti fotografije sa svog telefona na računar.

Ako je port kompromitovan, nema ograničenja u pogledu informacija koje haker može uzeti, objasnio je Paik za CNN. To uključuje vašu e-poštu, tekstualne poruke, fotografije i kontakte.

„FBI redovno daje podsjetnike i najave za javne usluge u suradnji s našim partnerima“, rekla je za CNN Vikki Migoya, službenica za odnose s javnošću u ogranku FBI-a u Denveru. “Ovo je bio opšti podsjetnik za američku javnost da ostane sigurna i oprezna, posebno dok putuje.”

Federalna komisija za komunikacije također je u utorak ažurirala post na blogu upozoravajući da oštećeni priključak za punjenje može omogućiti zlonamjernom hakeru da zaključa uređaj ili izvuče lične podatke i lozinke.

„U nekim slučajevima, kriminalci su možda namjerno ostavili kablove priključene na stanicama za punjenje“, navodi se na blogu FCC-a. „Čak je bilo izvještaja o podjelima zaraženih kablova kao promotivnih poklona.“

(CNN)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like