Categories USA

Tužba protiv bivšeg doušnika FBI-a zbog laganja oko umješanosti Džoa Bajdena u dilove sa Ukrajinskom firmom

CNN — Specijalni advokat David Weiss optužio je bivšeg doušnika FBI-a da je lagao o umiješanosti predsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena u poslovne dilove s ukrajinskom energetskom kompanijom Burisma Holdings, čime je potkopao glavni argument republikanaca o opozivu predsjednika.

Alexander Smirnov, 43, suočava se s optužbama u vezi s laganjem FBI-ju i kreiranjem lažnih izvještaja. On je uhapšen u četvrtak na međunarodnom aerodromu Harry Reid u Las Vegasu, nakon što je stigao u SAD iz inostranstva, a prvo će se pojaviti pred Saveznim Sudom u četvrtak popodne.

CNN radi na utvrđivanju da li Smirnov ima advokata.

U optužnici se navodi da je Smirnovova priča FBI-u „bila izmišljotina, spoj inače neupadljivih poslovnih sastanaka i kontakata koji su se stvarno dogodili, ali kasnije nego što je on tvrdio, a u svrhu predstavljanja Burisme uslugama i proizvodima optuženog, a ne jer je razgovarao o mitu [Joeu Bidenu] dok je bio na funkciji.”

Republikanci u Kongresu su se uzdali u, za sada diskreditovane Smirnovove optužbe, otprilike godinu dana. Borili su se s FBI-jem kako bi dobili dopise o onome što je Smirnov rekao istražiteljima i javno objavili materijale uprkos prigovorima FBI-a. Kongresni republikanci su u više navrata hvalili Smirnova kao “vjerodostojnog” i stavljali njegove nepotvrđene tvrdnje u prvi plan u svojoj istrazi o opozivu predsjednika.

Dok je najavljivao istragu o opozivu, tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy rekao je da je „doušnik FBI-a od povjerenja navodno dao mito porodici Bajden“. FBI sada koristi neke od istih memoranduma koje su republikanci iz Kongresa objavili kao dio svoje optužnice protiv Smirnova.

“Mjesecima smo upozoravali da su republikanci izgradili svoje zavjere o Hunteru i njegovoj porodici na lažima koje su iznijeli ljudi s političkim ciljevima, a ne na činjenicama”, rekao je Abbe Lowell, advokat Huntera Bidena, u izjavi za CNN.

“Bili smo u pravu i zrak je izašao iz njihovog balona. Ovo je samo još jedan slučaj da predsjedavajući Comer i Jordan prodaju neistine zasnovane na nepoštenim, nevjerodostojnim optužbama i svjedocima”, dodao je.

Predsjedavajući za nadzor Predstavničkog doma James Comer rekao je u četvrtak u izjavi za CNN da se njegova istraga o predsjedniku ne vrti oko Smirnova ili njegovih tvrdnji iz FD-1023 – obrasca koji FBI koristi za obilježavanje informacija prikupljenih iz povjerljivih izvora – koje imaju republikanski zakonodavci.

“Da budemo jasni, istraga o opozivu se ne oslanja na FBI-jev FD-1023. Zasnovan je na velikoj evidenciji dokaza, uključujući bankovne evidencije i iskaze svjedoka, koji otkrivaju da je Joe Biden znao i učestvovao u poslovnim poslovima svoje porodice”, rekao je republikanac iz Kentuckyja.

Rekao je da je FBI ranije branio kredibilitet Smirnova.

“Kada je komitet upitan o povjerenju u povjerljivi ljudski izvor, FBI je komitetu rekao da je povjerljivi ljudski izvor vjerodostojan i kojem se vjeruje, da je radio s FBI-jem više od jedne decenije i da je plaćen šestocifrenim”, dodao je Comer.

Prema sudskim zapisima, Smirnov je agentu FBI-a rekao da je razgovarao sa vlasnikom Burisme o naporima kompanije da kupi kompaniju u Sjedinjenim Državama.

U okviru svog izvještaja FBI-ju, navodi se u optužnici, Smirnov je takođe naveo da je neko koga se naziva „poslovnik 1“ bio u upravnom odboru Burisme i da je takođe bio sin osobe koja se naziva „javni službenik 1“. Iako optužnica ne identifikuje ove osobe, izvori su identifikovali „javnog zvaničnika 1“ kao Džoa Bajdena, a „poslovnog čoveka 1“ kao Hantera Bajdena.

Tokom predsjedničke kampanje Joea Bidena, Smirnov je FBI-u navodno podnosio izvještaje o dva sastanka sa rukovodiocima Burisme iz 2015. i 2016. godine, tokom kojih su rukovodioci priznali da su angažovali Huntera Bidena da nas „preko svog oca zaštiti od svih vrsta problema. ” Smirnov je takođe navodno izvestio da su rukovodioci platili po 5 miliona dolara Džou i Hanteru Bajdenu dok je Džo Bajden bio potpredsednik kako bi Hanter „preko svog oca rešio sva ta pitanja”, misleći na krivičnu istragu koju je vodio tadašnji ukrajinski tužilac. general u Burismu.

“Istini za volju, optuženi je imao kontakt sa rukovodiocima Burisme 2017. godine, nakon završetka Obama-Bidenove administracije i nakon što je tadašnji ukrajinski glavni tužilac smijenjen u februaru 2016., drugim riječima, kada je [Joe Biden] nemogućnost uticaja na američku politiku i kada generalni tužilac više nije bio na funkciji”, navodi se u optužnici.

Nastavlja se: „Ukratko, optuženi je transformirao svoje rutinske i neuobičajene poslovne kontakte s Burismom 2017. godine, a kasnije u optužbe za podmićivanje protiv [Joea Bidena], mogućeg kandidata jedne od dvije velike političke stranke za predsjednika, nakon što je izrazio pristrasnost protiv [ Joe Biden] i njegova kandidatura.”

CNN

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like