Categories Republika Srpska

Ljekari na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem pregledali Mladića: „Bio je veoma srećan što smo došli“

„Tim ljekara UKC Republike Srpske danas je završio sa pregledom haškog osuđenika Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu i večeras se vraća u Banjaluku“

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će tim ljekara UKC-a, koji je danas je završio sa pregledom generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, u naredna dva dana u Banjaluci napisati svoje konzilijarno mišljenje i dostaviti ga u Hag, te porodici haškog osuđenika.

„Tim ljekara UKC Republike Srpske danas je završio sa pregledom generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu i večeras se vraća u Banjaluku“, rekao je Srni Đajić.

On je rekao da su uradili procjenu njegovih intelektualnih sposobnosti po međunarodnim skalama, te će u naredna dva dana u Banjaluci napisati svoje konzilijarno mišljenje i dostaviti ga u Hag, te porodici generala Mladića, a onaj dio koji smiju reći biće prezentovan javnosti narednih dana.

Đajić je rekao da je tim ljekara danas bio i sa Stojanom Župljaninom od koga su uzeli podatke o generalovom svakodnevnom životu u haškoj jedinici, jer oni su svakodnevno skupa po čitav dan.

On ističe da će im to biti veoma bitni podaci kada budu pravili konačno konzilijarno mišljenje o ocjeni stanja Ratka Mladića, kao i koje lijekove treba piti, gdje bi se trebao liječiti i na koji način.

Đajić je rekao da je evidentno da je on imao nekoliko moždanih udara, da je imao ugradnju pejsmejkera prije mjesec i po dana i da koristi dosta terapije.

„General je sarađivao sa nama, pokretan je i dosta toga smo pričali sa njim i družili se. Bitno je da je on veoma srećan što smo došli, da je mogao na srpskom jeziku da prezentuje svoje tegobe, da kaže kojih problema ima i da nam detaljnije objasni sa kojim tegobama se svakodnevno susreće, šta bi volio i šta mu smeta“, rekao je Đajić.

Đajić je juče u izjavi Srni rekao da kod generala Ratka Mladića dominiraju kardiološke i neurološke tegobe.

Ljekarski tim čine kardiolog Nikola Šobot, neurolog Siniša Miljković, forenzičar psihijatrije Milan Stojaković i Đajić, koji je profesor neurologije i dugogodišnji šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

Tim ljekara UKC-a Republike Srpske doputovao je u Hag 20. februara.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sljedećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Sheveningenu.

BUKA

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like