Categories Republika Srpska

Tužilaštvo BiH tri godine istražuje Mektića, Golijanina i Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE

Već tri i po godine Tužilaštvo BiH radi na prijavi koju je Federalna uprava policije (FUP) podnijela protiv Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ove banjalučke firme, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju (GP) BiH oštetili budžet BiH za blizu 1.68 miliona KM.

Izvještaj protiv njih je podnesen u septembru 2020. godine, ali epiloga još nema.

– Preduzimaju se mjere i radnje radi provjere navoda iz prijave, s ciljem donošenja tužilačke odluke – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Bojić je ranije rekao da nije mogao oštetiti budžet jer to nisu sredstva budžeta BiH, već donatorska, a i Mektić je kazao da se ne radi ni o kakvim budžetskim sredstvima, već je to donacija češkog Ministarstva unutrašnjih poslova. FUP, međutim, smatra drugačije.

Iz izvještaja se, između ostalog, zaključuje da je Bojić osumnjičen da je, u dogovoru sa Mektićem i Golijaninom, opremu Ministarstvu naplaćivao višestruko više u odnosu na nabavnu cijenu.

– Bojić je Ministarstvu bezbjednosti isporučio 500 LED baterijskih lampi sa baterijama i kutijom, čija je ukupna nabavna vrijednost za MMSCODE oko 5.742 KM bez PDV (11.48 KM po setu), dok je istih 500 lampi Ministarstvo bezbjednosti nabavilo od kompanije MMSCODE za 200.000 KM bez carine i PDV (plaćajući 400 KM/komad) – navodi se u izvještaju FUP.

U pitanju je nabavka koja je sprovedena nakon što je MUP Češke, odnosno češka Vlada, odobrio BiH oko 1.890.860 KM za jačanje zaštite granica BiH. Od tih sredstava, uz lampe, kupljeni su i dvogledi, dnevno-noćne kamere, uređaji za detekciju otkucaja srca, bespilotne letjelice itd. Međutim, u procesu nabavke FUP bilježi niz spornih koraka.

U policijskom izvještaju FUP navodi da su Mektić i Golijanin 8. oktobra 2018. godine pokrenuli pregovarački postupak bez obavještenja o javnoj nabavci, iako prethodno uopšte nije procijenjena vrijednost nabavke prema cijenama opreme na tržištu.

– Pravdali su to krajnjom hitnošću (migrantska kriza) – navodi FUP u svom izvještaju.

Kako FUP dalje navodi, Mektić i Golijanin su tog dana odredili i tri firme, dvije iz Austrije i treću iz Hrvatske, kojima će se poslati zahtjevi da dostave svoje ponude. Ipak, kako je tenderska dokumentacija postavljena na sajtu Ministarstva bezbjednosti, za nju su saznale još dvije firme iz Bijeljine, odnosno Sarajeva, te su se obratile Ministarstvu sa željom da i one učestvuju.

Sudeći po policijskom izvještaju, Mektić tada potpisuje novu odluku, kojom se svim zainteresovanim ponuđačima omogućava da se prijave, a nešto kasnije nabavku poništava.

FUP dodaje da Mektić i Golijanin, nakon poništenja prve, pokreću novu nabavku, ponovo bez procjene vrijednosti, ali su sad postavljeni dodatni uslovi koji sužavaju krug ponuđača. Ponuđač je, dodaje se, morao imati i voditelja projekta sa završenim ekonomskim fakultetom (iako se radi o nabavci tehničke opreme) te najmanje osam godina radnog iskustva na vođenju projekata.

FUP ističe da su se tada javili jedna sarajevska firma, te grupa ponuđača, u čijem sastavu je i MMSCODE, dok je treća, austrijska firma, uložila tri žalbe, uključujući i onu za dodatno postavljene uslove na tenderu. Žalba je uvažena i drugi postupak je poništen 4. aprila 2019. godine.

U izvještaju, podnesenom Tužilaštvu BiH, FUP navodi da je Golijanin 17. maja 2019. godine saradnicima poslao mejlove u kojima traži da se zahtjevi pošalju u MMSCODE, te po jednu firmu iz Vogošće i češkog Praga. Ali, kako navodi FUP, ponuđač je opet morao imati voditelja projekta sa ekonomskim fakultetom i osam godina iskustva na vođenju projekata.

Nekoliko dana kasnije, dodaje se, Mektić donosi odluku o nabavci te određuje da se pozivi za ponude pošalju tim trima firmama, iako je znao ili morao znati da je ranije, za razliku od firmi iz Vogošće i Praga, za ovaj posao bio zainteresovan samo MMSCODE.

Osnivač i direktor kompanije MMSCODE Bojić, kako smatraju iz FUP, radio je u dogovoru sa Mektićem i Golijaninom. FUP u svom izvještaju tvrdi da je Bojić već 2. i 3. aprila 2019. godine počeo prikupljati potrebne dokumente, na kojim kao svrha piše “učešće na tenderu”.

Roba je isporučena 11. septembra 2019. godine, a brojke o cijenama su u najmanju ruku sumnjive. Uz spomenute LED lampe, u izvještaju se ističe da je nabavna vrijednost 50 dvogleda za MMSCODE izašla oko 33.000 KM bez PDV (660 KM bez PDV po komadu), dok je iste te uređaje Ministarstvo od kompanije MMSCODE nabavilo za 175.000 KM bez carine i PDV (3.500 KM komad).

Dodaje se da je dva uređaja za detekciju otkucaja srca, nabavne vrijednosti oko 101.000 KM bez PDV, Ministarstvo nabavilo od kompanije MMSCODE za 247.800 KM bez carine i PDV.

Po informacijama iz FUP, ukupna nabavna vrijednost 20 ručnih termovizijskih kamera za MMSCODE iznosila je oko 87.000 KM bez PDV, a potom ih je Ministarstvo platilo 470.000 KM bez carine i PDV. I u nabavkama ostale opreme, sudeći po onom što je utvrdio FUP, vidljiv je ogroman nesrazmjer između nabavne cijene te iznosa koji je plaćalo Ministarstvo, pišu Nezavisne novine.

– Bojić je isporučio opremu čija je stvarna vrijednost višestruko niža u odnosu na cijenu koju je ugovorio sa Mektićem – zaključuje FUP, te dodaje da su uočena i odstupanja u pogledu opreme koja je ponuđena i one koja je isporučena.

(Srpskainfo) Foto: BN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like