Categories Intelligence

Ko je u pravu po pitanju komunikacije sa EUROPOLOM Nešić ili Isak?

Nekoliko dana pred konačnu odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora BIH i EU sporenja i prepiske oko rada kontaktne tačke sa EUROPOLOM, da li niži nivoi vlasti imaju pravo na direktnu komunikaciju i razmjenu podataka. Dok jedni upozoravaju da se pokušava razvlastiti država, drugi da se s namjerom pokušava urušiti dogovoreno. Uspostava kontakt tačke bilo je jedno od pitanja koje zahtijeva EU kao nulti prioritet.

MUP RS ije zvanično dobio direktan pristup komunikaciji sa Europolom, odnosno dobio je pristupne podatke za SIENA kanal komunikacije, kojom se distribuiraju tajni podaci koje šalje Europol, barem tako tvrdi ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić. U svemu navedenom njemu nema ništa sporno, naprotiv, kako je kazao, riječ je o pravu koje pod određenim uslovima propisao sam Europol.

Podsjetimo, kako su iz Fedralanog MUP-a ranije ustvrdili da MUP RS nije mogao dobiti pristup SIENA aplikaciji bez saglasnosti zamjenika koordinatora Nacionalne zajedničke kontakt tačke s EUROPOL-om. Iako ministar sigurnosti tvrdi da su saglasnost dala sva tri člana nacionalnog tima, u federalnoj upravi policije i dalje tvrde suprotno. Nešto ranije, podužem statusu na FB profilu ministar federalnog mup-a Ramo Isak, Nenada Nešića direktno je optužio za angažovanje osoba koje nisu prošle sigurnosne provjere da rukuju sa tajnim podacima, ali i za razvlaščivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zaprijetivši i prijavom Tužilaštvu.

“Nadležnosti državnih institucija, a prije svega Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, nećete prenositi na entitetske i kantonalne uprave policija. Treba vam biti jasno da predstavnik MUP-a RS ne smije i neće nijednu odluku o razmjeni informacija o kriminalističim postupcima donijeti bez saglasnosti predstavnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Federalne uprave policije. Ili ako hoćete da pričamo vašim jezikom – bez saglasnost predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda”, upozorio je.

Ministar sigurnosti potvrdio je u međuvremenu i da se saglsnost sva tri člana nacionalnog tima u pokušala povući, ali to nije spriječilo da se dobije neophodna ekstenzija.

Vojno-sigurnosni komentator Dean Džebić cijeli slučaj koementira navodeći da se radi o izuzetno ozbiljnom sigurnosnom pitanju na koje svoj odgovor treba dati i EUROPOL.

Prilog možete pogledati na N1info.ba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like