Categories Rusija

Zašto bi Islamska država napala Moskvu?

Mada je Islamska država Khorasan (IS-K) u prošlosti znala preuzeti odgovornost za napade koje su provele druge terorističke mreže, jučerašnji napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve sasvim je sigurno njeno djelo, piše Sky News.

Ruski istražni odbor je danas saopćio kako je u napadu na dvoranu Crocus City Hall poginulo najmanje 115 ljudi. IS-K je preuzeo odgovornost za napad, a zapadne obavještajne službe su nedavno presrele razgovore u kojima se vidjelo da islamisti nešto spremaju.

Islamska država posljednjih godina ponovno jača

Islamska država posljednjih godina ponovno jača, posebno IS-K. Khorasan (Horasan) je drevni izraz koji se odnosi na regije Turkmenistana, Afganistana i Irana. Pripadnici IS-K-a su prvenstveno nezadovoljni borci pakistanskih talibana, no stižu i iz drugih područja.

Plodno tlo za novačenje je područje središnje Azije, kao i Ruska Federacija, Ingušetija, Dagestan i Čečenija. Dok je IS jačao u Iraku i Siriji, IS-K se tijekom 2011. i 2015. pojavio u istočnom Afganistanu. Američke operacije desetkovale su njihove snage, no one su se nakon povlačenja američkih trupa 2021. počele ponovno obavljati.

Za razliku od drugih terorističkih skupina, Islamska država ima transnacionalne ambicije. Protuterorističke službe su zadnjih godina spriječile brojne napade u Europi.

Zašto napad na Rusiju?

Jedna od njenih meta je i Rusija. IS naime smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov režim ubijaju muslimane. Pod time misli na ruske vojne operacije u Čečeniji, Siriji i Afganistanu. U posljednja dva desetljeća, islamističke skupine su u više navrata napale područje Rusije.

Među najgorim napadima je bilo zauzimanje kazališta Nord Ost 2002. i masakr u Beslanu 2004., pri čemu je ubijeno više stotina ljudi. Islamska država vjerojatno želi izazvati kaos u Rusiji tijekom njene invazije na Ukrajinu. Kao i kod drugih terorističkih skupina, cilj joj je izazvati strah i neizvjesnost među stanovnicima.

N1info.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like