Categories Bosna i Hercegovina

Visoke doze ovih dodataka mogu ozbiljno oštetiti vaše bubrege

Mnogi od nas okreću se dodacima prehrani kako bi popunili potencijalne nedostatke u prehrani ili poboljšali svoje blagostanje. Međutim, nisu svi dodaci jednaki.

Postoji niz dodataka koji dolaze s rizicima, osobito kada se konzumiraju u velikim dozama. To uključuje nekoliko onih koji bi mogli utjecati na zdravlje naših bubrega.

Nutricionistica i dijetetičarka, Krutika Nanavati, otkrila je o kojim je dodacima riječ.

1. Visoke doze vitamina C

Dok je vitamin C hvaljen zbog svojih svojstava jačanja imuniteta i drugih zdravstvenih dobrobiti, ključno je biti oprezan s dozom.

“Dok je vitamin C vitalan za zdravlje, prekomjerne količine, dakle više od 2000 miligrama na dan, mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, osobito kod osoba s postojećim bubrežnim bolestima”, rekla je nutricionistica za SheFinds.

Bubrežni kamenci mogu začepiti urinarne putove, što dovodi do infekcija i oštećenja bubrega, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Unsplash/Ilustracija

2. Pretjerani unos proteinskih dodataka

Proteinski dodaci popularni su među fitness entuzijastima i pojedincima koji žele izgraditi mišiće ili poboljšati sportsku izvedbu. Međutim, pretjerani unos proteina, osobito iz dodataka prehrani, može imati negativne učinke na zdravlje naših bubrega.

“Visoke razine unosa proteina mogu pogoršati oštećenje bubrega kod osoba s postojećim problemima s bubrezima“, upozorava Nanavati. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih proizvoda iz metabolizma proteina, a prekomjerni unos proteina može opteretiti ovaj proces filtriranja. Potencijalno, to može dovesti do oštećenja bubrega tokom vremena.

Važno je naglasiti da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumio utjecaj prekomjernog unosa proteina na zdravlje bubrega. Oni s postojećim bubrežnim bolestima trebaju biti oprezni i posavjetovati se sa zdravstvenim djelatnikom prije nego što značajno povećaju unos proteina, osobito putem dodataka prehrani, savjetuje nutricionistica.

Dakle, iako dodaci mogu igrati vrijednu ulogu u potpori općeg zdravlja i dobrobiti, važno ih je konzumirati s oprezom.

N1info.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like