Categories USA

Linda Thomas Greenfield: SAD razočarane jer UN nije naznačio Hamas kao terorističku organizaciju

Danas je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 14 zemalja glasalo za nacrt rezolucije koji poziva na prekid vatre u Gazi, dok su SAD bile suzdržane. Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield kritikovala je, kako je rekla, ciničan pristup Rusije i Kine, i rekla da su SAD razočarane što rezolucija nije naglasila Hamas kao terorističku organizaciju.

Samo prošle sedmice, Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju kojom se osuđuje ovaj užasan napad, rezoluciju koju je podržala velika većina ovog vijeća. Oni su iznova i iznova pokazali da zapravo nisu zainteresovani za postizanje trajnog mira diplomatskim naporima”, rekla je ona.

Glasanje dolazi nakon što su stalne članice Rusija i Kina u petak stavile veto na američki nacrt rezolucije jer on nije pozivao na bezuslovni, trenutni prekid vatre.

Prema diplomatama u razgovoru za novinsku agenciju AFP, na novom tekstu se radilo skupa sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se izbjegao veto.

Na nekoliko rezolucija iz Gaze u vijeću je prethodnih mjeseci uložen veto zbog neslaganja između pet stalnih članica.

Rezoluciju su predložili Alžir, Gvajana, Ekvador, Japan, Malta, Mozambik, Siera Leone, Slovenija, Južna Koreja i Švicarska.

N1info.ba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like