Categories Bosna i Hercegovina

Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH!

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

Naime, kako je poručio Schmidt, ovo radi za sve građane BiH.

Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

Ponekad imam utisak da svi mi kada pričamo sa ministrima i parlamentima, ko treba da izađe i glasa za Parlament? To su svi građani ove države, bez obzira na nacionalnu pripadnost i ostalo. Želim podvući da se obraćam ljudima u oba entiteta i Distriktu Brčko. Ovdje nema diskriminacije i neće biti moguća dok sam ja ovdje. To je moja dužnost u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Moramo raditi za sve njih“, poručio je visoki predstavnik u obraćanju.

Kaže da će biti dodatnih mogućnosti za nadležne organe da se uključe u proces jer birači ne mogu čekati više.

“Nemam namjeru da se ovome posvećujem svaki dan i želio bih da smo mogli doći do odluka ranije. Ljudi imaju pravo da budu sigurni da će njihov glas u izborima biti prebrojan onako kako je dat i u tom ključnom trenutku BiH, mislim na EU integracije, građani moraju biti sigurni da će političari donositi važne odluke. Oni su izabrani od strane birača i da se pobrinemo da se svaki glas ispravno prebroji”, kazao je Schmidt.

“Moram reći da BiH može imati kredibilitet u svojim EU nastojanjima samo ako ima kredibilne institucije”, dodao je.

“Moja pozicija jednog dana kada BiH bude dio EU, moja pozicija će biti stvar prošlosti. Mnoge stvari će biti riješene i moj mandat će biti ispunjen. Kako ovih dana govorimo o međunarodnim sudijama, moram malo reći da moramo pogledati EU sporazume”, ističe u obraćanju visoki predstavnik.

N1info.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like